SKANDALENS KJERNE:  Sepp Blatter, president for FIFA, har mye å svare for etter avsløringene om korrupsjonen som har sikret Qatar fotball-VM i 2022. Foto: AP / NTB Scanpix
SKANDALENS KJERNE: Sepp Blatter, president for FIFA, har mye å svare for etter avsløringene om korrupsjonen som har sikret Qatar fotball-VM i 2022. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Kjøpt og betalt

Etter de nye FIFA-skandalene står to spørsmål fortsatt åpne. Hvor skal fotball-VM i 2022 spilles? Og når får Sepp Blatter rødt kort?

Kommentar

Neste uke begynner fotball-VM i Brasil. Arrangementet har sine problemer, men det største og mest alvorlige heter FIFA. At det å arrangere fotball-VM i Brasil har klart å bli upopulært i det fotbalgale landet må sies å være en prestasjon. Det blir likevel bare oppvarming til det marerittet påfunnet om et VM i Qatar er blitt.

For FIFA er selv vert for en bukett av interne problemer: Korrupsjon og bestikkelser. Manglende åpenhet, organisasjonen er omtrent like transparent som en betongmur. Det dokumenteres utbredt kampfiksing, helt opp til landslagsnivå, utført av gamblingsyndikater i Asia. Og det planlagte VM i Quatar er forhåpentligvis virkelig i ferd med å renne ut i sanden.

FIFA har aldri bekymret seg nok for arbeidere på slavekontrakter som dør mens de bygger luksusstadion i ørkenen. Flere hundre er døde allerede, det hevdes at opp til 4000 kan dø før VM kan spilles. Preller slikt av, kunne de bekymre seg for fotball spilt i et klima som kunne fungert som demonstrasjonslaboratorium for total global oppvarming.

Denne uka dokumenterte så Sunday Times at galskapen har en enkel grunn: Bestikkelser. Når Qatar fikk VM selv om de manglet befolkningsgrunnlag, spillbart klima, anstendige menneskerettigheter og ikke minst stadion til kampene, skyldtes det korrupsjon. Den driftige entreprenøren Bin Hamman kjøpte simpelthen VM til Qatar. Det var visst ikke så dyrt, heller. Stemmene kostet langt mindre enn stadionene. Da Qatar vant avstemningen ble Bill Clinton, som frontet USAs kandidatur, så sint at han knuste speilet på hotellrommet sitt, skriver The Telegraph i går.

FIFA sliter med dobbel svakhet: På toppen sitter et autoritært, stivnet og lukket regime med for mye makt. På nasjonsnivå finnes en rekke svake nasjonale forbund, med dårlig økonomi og representativitet. Det første øker risikoen for vanstyre og korrupsjon. Det siste øker riskoen for bestikkelser og manipulasjon.

Det er et paradoks at store idrettsorganisasjoner, som er basert på breddeidrett og folkelig entusiasme, i dag er langt mindre åpne enn verdens kapitalistiske konsern og bedrifter. Du kan gjerne prøve å spørre FIFA om hvilken lønn og godtgjørelse sjefen Sepp Blatter egentlig mottar. Men du får ikke noe svar. Og for en ledelse som klamrer seg til makten, kan det være nyttig med fleksible delegater fra svake nasjonale forbund. Blant dem finnes billige stemmer. Allerede i 1998 ble Quatar-entreprenøren Bin Hamman beskyldt for å betale kontant for afrikanske delegaters støtte til Sepp Blatters gjenvalg.

I skyggen av Sunday Times korrupsjonsartikler trykkes New York Times denne uka også en avslørende artikkelserie om kampfiksing i fotball. Asiatiske gamblingsyndikater tjener store penger på å fikse kamper. Artiklene leverte overbevisende dokumentasjon for at landskamper i forkant av VM i Sør-Afrika var blitt rigget. Slike vennskapskamper er blant de mest interessante for syndikatene: De har stor oppmerksomhet, slik at det lar seg gjøre å satse store beløp på dem. Samtidig er ikke vennskapskamper så viktige som turneringskamper, man slipper lettere unna med underlige dommeravgjørelser, uforklarlige straffer eller fomlete keepere.

Fotballdommeren Ibrahim Chaibou satte inn opp mot 100 000 dollar i 100-dollarsedler samme dag han var dommer i vennskapskampen mellom Sør-Afrika og Guatemala. FIFAs egen rapport slår fast at minst fem landskamper før VM ble manipulert av et gamblingsyndikat. FIFA ventet i to år med sin granskning av kampene.En representant for selskapet Football 4U hadde tilbudt seg å levere dommere til kampene gratis. Og problemet er større: Europol sier at 680 fotballkamper mellom 2008 og 2011 var mistenkelige. I det tallet finner man noen kvalifikasjonskamper til VM, og kamper i Europas største serier og turneringer, alt i følge New York Times. Andre historier er mer elleville: Som en fikset kamp i Bahrain der Chaibou stilte med et falskt landslag fra Togo.

FIFA snakker om reform. Men nettstedet fivethirtyeight.co har sjekket status. Av 59 reformanbefalinger fra tre rapporter, en fra Transparency Internatinal og to FIFA- rapporter, er bare sju reformer fullt gjennomført. Ti er delvis innført og 42 anbefalinger er det ikke gjort noe med. Kanskje reformene bør begynne på toppen. Qatar-VM kan bli overkant varmt for Sepp Blatter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.