Kjøtt i mørke

Underfundig sivilisasjonskritikk med kyr i hoved- rollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I den besynderlige, men av den grunn ikke mindre fascinerende, framtidsromanen «Kjøtt i mørke» anbefaler Tore Stubberud oss å gå til kua for å bli vis. Eller gjør han det? Romanen balanserer på en knivsegg mellom utopi og dystopi, og det er ikke lett å bli klok på hvor forfatterens sympati ligger.

Som en annen Descartes søker Stubberud etter en løsning på spaltningen mellom bevissthet og kropp, og det kan synes som om han anbefaler en tilbakevending til en mer eller mindre «dyrisk» eksistensform, en tilværelse der det ikke finnes noen «baktanker, ingen beregninger som forteller om en ond nytte». Et annet sted taler fortelleren om at vi må være solidariske med vår egen «dyriskhet», at vi må ta i bruk den «fellessans» som dyr og mennesker har.

På den annen side blir han fylt av angst når han møter kuas blikk. Han er redd for å falle inn i dette blikket, dvs. falle bakover i historien, ut av tida, bli navnløs og fortapt. Likevel synes han å anbefale en livsform der mennesket anerkjenner sitt slektskap med dyrene og på nytt søker å innplassere seg i en organisk natursammenheng.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer