Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

TUFTEBARTEN:

Kjøttmeisen er fuglenes Rosenborg. Blåmeisen er Molde

Dagbladet vurderer de største favorittene til å vinne Hagefugltellingen 2019.

SNADDER: En kjøttmeis har funnet seg litt nøttesnadder. Foto: NTB Scanpix
SNADDER: En kjøttmeis har funnet seg litt nøttesnadder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir fest i helga! Hager over hele landet fylles av fett og næringsrike frø. Konkurransen er hard. Hvem som stikker av med det gjeve trofeet vil avgjøres av vindforhold, klimaendringer og mattilgangen ute i skogen. Hovedtellingen går av stabelen fra 26. til 27. januar, og din hage kan være med. Vi har vurdert vinnersjansene til de største favorittene, og noen outsidere.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Det er ulike meninger om når den første hagefugltellingen i Norge fant sted. Det har blitt dokumentert hagefugltellinger helt tilbake til 1800-tallet. Som et kuriosa rapporterte Alf Prøysen om en geitekilling som telte ett individ av arten tamhøns på en elvebåt i 1957, og dermed reddet livet til hele besetningen.

Offisielle kilder sporer derimot øvelsen tilbake til 2008 da Norsk Ornitologisk Forening begynte å arrangere mesterskapet. Siden den gang har man systematisert tellingene på landsbasis, og det er denne statistikken som gir oss det beste grunnlaget for å vurdere favorittene i årets utgave av Hagefugltellingen.

Kjøttmeisen er fuglenes Rosenborg og vinner ofte både i antall seiere, innbyrdes oppgjør og med suveren målforskjell. Sagt på en annen måte er den tilstede i suverent flest hager (nesten alle) og har i tillegg vært den mest tallrike fuglen alle år bortsett fra i fjor. Den leder allerede årets konkurranse.

Blåmeisen må nok nøye seg med å være fuglenes Molde. En god nummer to, men sjelden best når det gjelder. Du finner den i 80 prosent av Norges hager, så man kan trygt si at om du ikke ser en blåmeis i helgen er det deg det er noe galt med og ikke det lille blå nøstet.

Mye skal klaffe for at gråsisiken skal stikke av med trofeet i år. Og det var nettopp det som skjedde i 2018. Det må ha vært dårlig med bjørkerakler på tundraen siden den sultne arten iverksatte en invasjon av Sør-Norge. Som en fuglenes Leicester gjorde den ørlille finkefuglen med rosenrød panne ekspertes spådommer til skamme og ble den mest tallrike hagefuglen forrige vinter.

Om gråsisiken er en outsider er det ikke godt å vite hva man skal kalle sjøorren. Den kullsorte anden med hvit eyeliner har overraskende gjort entré i årets konkurranse. Det er ikke godt å si hvilket fotballag sjøorren ligner mest, men sjøorren stiller med elleve uerfarne spillere i 2019-sesongen. Alle elleve sjøorrene har blitt observert i samme hage et sted langs Trondheimsfjorden. Det må være en vidunderlig hage. Om du tenkte at denne historien ikke kan blir rarere, kan jeg legge til at sjøorre på svensk heter svärta, mens svartand heter sjøorre.

Skjæra er fuglenes Newcastle. Akkurat som fotballklubben har den imponerende publikumstall, men leverer svake resultater. Skjæra blir sett av over 70% av alle hagefugltellere. Men regner man sammen antall fugler kommer skjæra på en skuffende åttendeplass, slått av både pilfink og grønnfink. Likhetene mellom skjæras prestasjoner i Hagefugltellingen og Newcastles prestasjoner i Premier League har gjort at sistnevnte har fått kallenavnet «The Magpies».

Det var ekspertenes dom. Nå er det bare å titte ut av vinduet og begynne å telle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!