Helgekommentaren fra Aksel Braanen Sterri:

Kjøttskammen

Jeg skammer meg over å spise kjøtt. Det kommer du også til å gjøre.

FLU HARTBERG
FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Brennpunkt-dokumentaren om forholdene på norske grisegårder avslørte at intelligente, følsomme og sosiale vesener blir behandlet uverdig, naturstridig, og utsatt for vold og unødig lidelse. Dette er ikke avvik, men hverdagen for brorparten av dyra i det norske landbruket. Ta bare en titt på elendige forholdene norske fjærkre lever under.

I lys av dette, bør vi skamme oss over å spise så mye kjøtt som vi gjør, slik BT-kommentator Anne Rokkan tar til orde for? Ifølge hennes kollega i Aftenposten, Joacim Lund, er svaret nei. Han mener problemene bør løses politisk fordi “kjøttskam er banal [og ineffektiv] moralisme”.

Det er lett å si seg enig i at vi må endre landbrukspolitikken, som i stor grad går ut på å produsere mest mulig dyreprodukter billigst mulig. Selv dyra er avlet fram med dette formålet, noe som gjør at de, i motsetning til sine forfedre, ikke er tilpasset et liv i det norske landskapet. De trenger stadig påfyll av kraftfôr for å maksimere produksjonen. Det går på bekostning av kulturlandskap, klima, matsikkerheten, så vel som dyrevelferden.

Men selv om politikken bør endres, er ikke dette et argument mot å føle skam. Hvis flere skammer seg når de handler kjøttdeig til tacoen eller bacon til frokosten, bør vi forvente at flere vil legge mer press på politikerne, at politikerne selv vil føle på behovet for å gjøre noe og at politikken, i tur, vil være lettere å gjennomføre. Skam og politikk er ikke motsetninger, de komplimenterer hverandre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer