Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kl. 20.10: Tysk marionette-teater

- Han er lei! Slik ble en kåsør introdusert i NRK P2s «Kulturbeitet» på tirsdag i denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva han var lei? Av avisene, av media, av nyhetene. Alt i hop er blitt lavpannet, tåpelig, uinteressant og altfor kort.

  • Et tema vi ofte hører om, vi som lytter på P2. Underforstått må være at det var bedre før. Men når er før? Inspirert av kåsøren skaffet jeg meg tre utgaver av Dagbladet pålydende datoen i dag: 9. september, 1975, 1980 og 1985.

Hvis «før» er 25 år siden, så var avisa temmelig forskjellig fra i dag. Framfor alt var presentasjonen av skrift og bilder en helt annen. Men førstesideoppslaget den dagen var ikke ulikt et av våre dagers oppslag: Hjerteinfarkt kan være arvelig.

  • Hvis «før» er 20 år siden, var oppslaget et som kanskje ikke hadde funnet veien til førstesida i dag: Berge Furre går til Samlaget. På dette tidspunkt var Furre formann i SV, så det var ikke en ubetinget kulturnyhet. Avisa hadde ellers mye krimstoff, mye kultur og den stadig resirkulerbare nyheten om en katt som var vasket i vaskemaskin. Videre var det en mindre sak om at engelske tabloider igjen brakte rykter om prins Charles, denne gangen ble han koblet til en ung, vakker rose som visstnok het Diana.
  • Hvis «før» var 15 år siden, så var Dagbladet da i tabloidformat med politijakt på førstesida. Noe teksttyngre enn i dag, to kultursider og tre sider om Liv Ullmanns bryllup.

Mitt poeng er ikke at avisene var like gode eller dårlig, da som nå. Selvsagt har avisene også forandret seg. Det mest påfallende er bruken av fargebilder og utviklingen av kjendisstoffet. Ellers er mye likt. Sidene er blitt flere, og nye stoffområder er kommet til. Men det grunnleggende aviskonsept av nyheter, kultur, utenriks, politikk og kommentarer er det samme.

  • «Før» og nå er TV-programmet på nest siste side. Det er der revolusjonen har vært. Ikke i avisa, men i TV. Prime time «før» har bare Dagsrevyen til felles med dagens beste sendetid. Innholdet i TV-kvelden er det som burde få rygghåra til å reise seg på en kulturpessimistisk P2-kåsør. For nøyaktig 20 år siden så programmet for kvelden slik ut:

18.55 Kirkelig Kulturverksted.

19.30 Dagsrevyen

20.10 Mozart i Perlontråd, tysk marionetteteater

20.55 Kvinner i landbruksorganisasjonane

21.15 Fjernsynsteatret: «Den ynkelige Waldemar».