- Klær er magi

I debutromanen til Petra von der Fehr er det ikke lett å være verken far, mor eller barn. I boka skriver hun så latteren setter seg fast i halsen.

- Å skrive er en kjekk hobby. Du kan ta den med deg overalt. Den er billig, og den er ikke så synlig, sier Petra von der Fehr, som er aktuell med sin debutroman «Jeg må ha nye klær nå».

Von der Fehr har skrevet i mange år. På åttitallet gikk hun på Skrivekunstakademiet i Bergen. Men skrivingen har til nå vært en hobby. For å tjene penger har hun jobbet i helsevesenet, restaurantbransjen og i Oslo Sporveier.

- Jeg kjørte T-bane i to år. Det var i grunnen ålreit, bortsett fra at jeg måtte stå opp klokka fem om morgenen.

Von der Fehr har aldri gitt et intervju før. Hun er spent, men forberedt.

- Dette må jeg jo bare gjennom, sier hun.

Tre intervjuer gjenstår denne dagen. Vi skal snakke om boka, som handler om tenåringen Grys hverdag. Fortellerstemmen ligger hos Gry, og stilen er naivistisk.

- Min første reaksjon er grøss og gru. Det er litt som å lese «Sa mor» av Hal Sirowitz. Du ler, men plutselig setter latteren seg fast i halsen. Skjønner du følelsen?

- Det er jo mye humor her, da. Men, jeg skjønner kanskje hva du mener...

KLÆR: Debutanten Petra von der Fehr Har ikke samme forhold til klær som hovedpersonen i hennes debutroman.Foto: LARS EIVIND BONES
KLÆR: Debutanten Petra von der Fehr Har ikke samme forhold til klær som hovedpersonen i hennes debutroman.Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Ekstrem helgepappa

I historien «Sjakk» forteller Gry om hvorfor det ble satt en stopper for helgebesøk hos faren før jentene ble renslige. Faren og en nabo gadd ikke skifte bleier, derfor kledde de et rom med avispapir og lot ungene leke nakne, mens de selv spilte sjakk. «Før levering dyppet de oss i badekaret og kledde på oss igjen.»

- Morsomt, men også ganske ekstremt?

- Ja, det kan du godt si. Ingen mødre ville gjort noe sånt. Men på den annen side, det er ikke sikkert barn ville ha vondt av å oppleve noe sånt. Er det vel?

- Du har skrevet lenge. Hvorfor ble det bok av nettopp dette?

- Materialet var så overskuelig. Rammene er lette og avgrenset når man skriver om tenåringer. Livet består av skole, venner og foreldre, sier hun.

Klær som besettelse

- Og klær?

- Klær er jo en besettelse for mange i denne alderen. Det er magi i klær. Hvis du har hell med hva du har på deg, kan dagen være reddet. Alt kan skje. Klær er kommunikasjon, sier von der Fehr.

Forholdet mellom ungdommene og foreldrene i boka virker ganske sært. I historien «Vi mater fuglene» får moren kink i ryggen når hun knar brøddeigen. Gry viser ingen medlidenhet selv om moren må krabbe rundt i huset, og når moren blir frustrert over at Gry har tatt alt brødet - for å pælme hele brød etter fuglene - og sier at de må spise knekkebrød til frokost, er Grys reaksjon: «Og det sa hun enda hun vet at det vil jeg ikke ha! Jeg spiser nemlig aldri knekkebrød om morningen, fordi jeg syns det bråker sånn inni hodet.»

- Grelt foreldresyn

- Er ungdommene fullstendig blottet for medlidenhet, eller hva?

- Alle tenåringer har vel et grelt syn på foreldrene. Det er helt vanlig og ikke særlig spesielt for de jentene jeg skriver om. Samtidig synes jeg disse jentene er ganske fristilt. Men hva slags livsdyktighet de har, vet jeg jo ikke.

Von der Fehr sier at hun liker hovedpersonen Gry, selv om hun framstår som egoistisk.

- Man må jo være lojal mot romanfigurene sine, må man ikke det da? spør hun.

Neste bok er allerede underveis.

- Det blir noe helt annet. Jeg er ferdig med den naive stilen, sier hun.

mariann.aalmo.fredin@dagbladet.no

KLÆR: Debutanten Petra von der Fehr Har ikke samme forhold til klær som hovedpersonen i hennes debutroman.Foto: LARS EIVIND BONES