Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klær lager tv-grenser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjef for NRK2, Trond-Viggo Torgersen, var invitert til Kringkastingsrådet i går for å gjøre rede for sin kanals «grensesprengende alternativ». Han delte sitt sendeskjema opp i de fire kategoriene Fordypning, Unge voksne, Kultur og Kompetanse, hvilket kan leses som FUKK, og slik var han omtrent like provoserende som sine unge medarbeidere.

Ellers var han bevæpnet med en stor bunke overhead-plansjer med grafiske framstillinger. De kom i mange variasjoner og gilde farger, men kunne ikke skjule at hans kanal ligger i en liten nisje. Han ville vise at NRK2 er med og drar det store NRK-lasset - og med større og større suksess. Kanalen stjeler heller ikke fra moderkanalen, men fra de kommersielle konkurrentene.

  • Torgersen var saklig og formell og opptrådte som en administrerende direktør i et forsikringsselskap.
  • Torgersen fortalte om en programleder som ikke traff riktig målgruppe fordi han hadde Ola-skjorte, «og en sånn kan ikke snakke til meg», sa referansegruppa. Slik handler kommunikasjon om så mye, sa Torgersen. På den annen side må han sende på en kommunikasjonsbølge som ikke er forutsigbar, samtidig som han må ta hensyn til at det «alltid kommer et lass med gamle seere» også når du lager ungdomsprogrammer.
  • For å finne ut av dette og skaffe NRK flest mulig unge seere, eksperimenteres det på mange vis med trange budsjetter. Man panter flasker og jobber overtid og prøver og feiler og prøver igjen med egenprodusert norsk og nekter å kjøpe amerikansk. Det mest grensesprengende ved kanalen var etter Torgersens mening at man hadde fått så mye ut av så lite.
  • På sett og vis var Rådet enig. Et par programmer fikk gjennomgå og Torgersen var enig i kritikken. Det ble et spørsmål om kanalen skulle være tabu-bekreftende eller tabu-utfordrende, grense-brytende eller grense-diskuterende. Det ble en del snakk om moral og verdier og Kristin Clemet savnet Fredrik Skavlan, kanskje på grunn av klærne, kanskje ikke, men alt i alt kunne Torgersen si seg meget fornøyd med møtet.

Bortsett fra at han ikke hadde dress og slips, men blå skjorte åpen i halsen og vest som en middels SV-er i skoleverket - en målgruppe det gror mose på i hans univers.

Så fikk da Rådet også vite litt mer om klesdraktens betydning for den oppvoksende slekt. Vi registrerer Spice Girls-hysteriet, at dagens unge bukser er mer sidrumpa enn på noen odøling i gammel tid, og de unge guttene i Oslo vest går med de samme pannebåndene som sine middelaldrende mødre, og som kalles panikkbånd.

Hele Norges coronakart