«Helt Ramm i Tokyo»

Klagene øker

VG skriver mandag at Kringkastingsrådet har mottatt 126 klager på NRK-programmet «Helt Ramm i Tokyo». Nesten alle klagene var over avpubliseringen.

FJERNET: Tre episoder fra "Helt Ramm" har blitt fjernet etter kritikk. VIDEO: Jenny Huse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke skrev Dagbladet at NRK hadde mottatt 73 klager i forbindelse med programmet «Helt Ramm i Tokyo». 68 av klagene var på NRKs beslutning om å avpublisere tre av episodene av programmet. To av klagene var på innholdet i programmet. To av klagene ga ikke uttrykk for noen av sidene.

Mandag skriver VG at antallet klager er på 126, der nesten alle klagene var over beslutningen om å avpublisere episodene.

- Så å si alle klager på at NRK har avpublisert episodene. Jeg tror det er omtrent tre klager på selve innholdet i episodene, sier Rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud til VG.

Skarrud opplyser videre til VG at saken skal behandles i Kringkastingsrådet 23. desember.

- Bred enighet

Beslutningen om å avpublisere episodene kom etter tilbakemeldinger fra enkelte i publikum om at de opplevde Nicolay Ramms framstilling av en japansk gameshow-vert som stigmatiserende og sårende.

- Etter publisering fikk vi gode og relevante tilbakemeldinger om hvordan dette treffer enkeltmennesker. Dette gjorde at vi foretok en ny, grundig vurdering. Konklusjonen var at vi skulle avpublisere, og dette er det bred enighet om i NRK. Det var ikke en enkel avgjørelse, men vi ser at dette innholdet ikke traff slik vi ønsket, skrev fungerende redaktør i Sporten i NRK, Anders Sårheim, i en e-post til Dagbladet onsdag i forrige uke.

Til Dagbladet sa Nicolay Ramm tirsdag i forrige uke at det ble gjort en vurdering før episodene ble publisert.

- Ja, ja, absolutt. Det var noe av det siste vi gjorde før vi publiserte, altså at vi vurderte med redaktøren. Det var et tvilstilfelle, men vi følte selv at dette var en parodi på japansk gameshow-kultur - altså uskyldig moro.

Han fortalte videre at det var han selv som kontaktet redaktøren.

- Jeg fikk en del tilbakemeldinger etter at episodene ble publisert, og det var jeg som tok kontakt med redaktør, og vi kom til avgjørelsen om å fjerne episodene, sa komikeren.

Reaksjoner på beslutningen

I etterkant av avpubliseringen har det kommet mange reaksjoner på beslutningen.

«Debatten»-programleder Fredrik Solvang stilte seg tvilende til NRKs avgjørelse.

På Instagram spurte han hva konsekvensen blir dersom det ikke er greit å etterlikne aksenter og populærkulturelle sjangre.

- Jeg lo, for jeg synes han nailer det rare med japanske og asiatiske gameshow godt uten å være slem. Kan ingen komikere heretter herme etter dansker og finner, for ikke å snakke om russiske ubåtkapteiner? spurte Solvang.

Influenser Jenny Huse uttalte til VG at hun reagerte på innslaget.

- Det går helt greit å lage japansk gameshow, men å ha på parykk og se skikkelig asiatisk ut og snakke med asiatisk aksent, da blir jeg veldig ukomfortabel, sa Huse til avisa.

I etterkant fortalte hun til TV 2 at hun hadde mottatt drapstrusler.

- Jeg har fått ganske mange stygge meldinger. Da jeg postet det i egen følgerbase, var det veldig gode og hyggelige kommentarer. Men da andre begynte å poste om det, opplevde jeg mer rasisme enn jeg noen gang har opplevd, og mer trusler enn noen gang, sa Huse til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer