Klager inn NRKs musikkprofil

Norsk komponistforening kommer med Maskorama-stikk i klage til Kringkastingsrådet.

FÅR KJEFT: NRKs musikkprofil klages inn til Kringkastingsrådet av Norsk Komponistforening. Foto: Dagbladet.
FÅR KJEFT: NRKs musikkprofil klages inn til Kringkastingsrådet av Norsk Komponistforening. Foto: Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRKs musikkprofil har lenge vært kritisert og debattert, av utøvere, opphavere, musikkorganisasjoner, media så vel som publikum. Nå mener Norsk Komponistforening at de ikke har noe annet valg enn å klage inn statskanalen til kringkastingsrådet. Det var Ballade som omtalte saken først.

Klagen er omfattende, lang og bred. I korte trekk handler kritikken om at NRK ikke lenger prioriterer musikk og ikke oppfyller sitt oppdrag, slik komponistforeningen ser det.

- NRK har ansvar for å tilby nyheter, aktualiteter og kulturstoff for alle. Vi ser en motsatt utvikling, NRKs musikkprofil svarer ikke til de krav og forventninger om redaksjonelt innhold, mangfold i kunstneriske uttrykk og bruk av norsk musikk, som NRK er omfattet av, forteller Jørgen Karlstrøm, styreleder i Norsk Komponistforening til Dagbladet.

KLAGER INN: Norsk Komponistforening og deres styreleder Jørgen Karlstrøm klager inn NRKs musikkprofil til Kringkastingsrådet. Foto: Norsk Komponistforening.
KLAGER INN: Norsk Komponistforening og deres styreleder Jørgen Karlstrøm klager inn NRKs musikkprofil til Kringkastingsrådet. Foto: Norsk Komponistforening. Vis mer

I NRK-plakatens paragraf 17 står det:

NRK skal formidle norsk kultur og en bred variasjon av norske kunstuttrykk fra mange ulike kunstnere, uavhengige miljøer og kulturinstitusjoner. NRK skal formidle norsk musikk, film og drama og stimulere norske produksjonsmiljøer.

Flere forslag

Foreningen mener videre at flere av musikksjangrene, som jazz og klassisk, er skjøvet ut på mindre radiostasjoner med få lyttere.

- Musikk er redusert til bakgrunnsstøy, det mangler bredde og mangfold og vi ser at den norske musikken i NRK er svekket. Den redaksjonelle behandlingen av musikk er så godt som fraværende. Alle disse punktene er gjengangere i kritikken som har blitt fremført over flere år. NRK trenger en mentalitetsforandring. Kanalens kulturoppdrag dekkes ikke av folk som synger i maske, sier Karlstrøm.

NRK har blant fått kritikk for at musikere ikke får utøve sitt yrke på kanalen, med mindre de deltar i programmer som Maskorama.

I mai foreslo komponistforeningen to konkrete tiltak i en revisjon av NRK-plakaten:

  • Kravet til norskandel i NRK-plakaten bør gjelde samtlige kanaler som spiller musikk, ikke bare P1, P2 og P3. På denne måten likebehandles all norsk musikk.
  • I definisjonen av norsk musikk bør NRKs musikkbruk måles på to parametere: både utøvende og skapende virksomhet. Da vil man likebehandle flere deler av norsk musikkliv, som i stor grad er avhengige av hverandre.
VENNER IGJEN: Dagbladets musikkanmelder Anders Grønneberg og MGP-vinner Tix skværet opp backstage etter NRK-debatten tirsdag 23. februar. Foto: Ivan Larsson. Reporter: Øystein Sæthre Vis mer

Karlstrøm mener den negative musikkutviklingen hos NRK startet for mange år siden, men har begynt å bli veldig tydelig de siste to åra.

- Den samlede fulle effekten av mange små beslutninger over lang tid begynner nå å fremstå klart. Det er vanskelig å spekulere på hva som har vært motivasjonen, men vi ser at de valgene som er tatt har gjort at flere faller gjennom. Nå i dag finnes det omtrent ikke et tilbud hos statskanalen for kulturinteresserte, sier han.

Ikke mottakelige

Karlstrøm mener at NRK ikke har vært mottakelige for kritikken.

- Når man kritiserer NRK så får man servert enkelteksempler på at de oppfyller oppdraget i retur. Men retorikken skjuler at eksemplene som nevnes ofte er gjemt bort i en mørk krok. Denne kritikken handler dessuten ikke om alle som er med, den handler om alt som faller utenom, sier Karlstrøm.

Etter hans menning prioriterer NRK i dag kommersielle hensyn overfor sitt eget oppdrag.

- Det er meningen at NRK skal differensiere seg i sitt innhold, og ikke basere sin virksomhet på bare kommersielle hensyn. Det er det som er oppdraget fra det norske folk. NRK skal ha et annet tilbud. Slik er det ikke i dag.

Siden i fjor har en debatt om NRKs ansvar for norsk musikk og kultur, rast. Journalisten skrev blant annet om årsverkene som NRK Kultur måtte kutte.

- Klagen fra Komponistforeningen skal behandles i Kringkastingsrådet torsdag i neste uke. Vi setter pris på gode diskusjoner og oppmerksomhet rundt NRKs programinnhold og ser frem til gjennomgangen. Vi ønsker ikke å kommentere klagen før den behandles i K-rådet. Det er for tidlig å si hvem som skal svare på vegne av NRK, skriver statskanalen i e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer