Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK Satiriks

Klager NRK til PFU: ­- Historieløse

- Hvordan skulle de vært tydeligere? Skulle de sendt oss en boks med Zyklon B? spør forfatter Mona Levin. Nå har hun klaget NRK inn til Pressens Faglige Utvalg.

ANTISEMITTISK: Kommentarfeltet på Facebook gikk amok etter at NRK Satiriks viste en videosketsj som mange mente var lite morsom. Video: NRK / Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag skrev Dagbladet at 285 har klaget NRK Satiriks' sketsj «Scrabble», som ble publisert på Facebook tirsdag forrige uke, inn til Kringkastingsrådet.

Blant dem var journalist og forfatter Mona Levin. Nå har hun også klaget NRK inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

REAGERER: Mona Levin. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Mona Levin. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rådgiver Trude Hansen i PFU bekrefter at klagen er mottatt.

Det animerte Satiriks-klippet viser en jødisk mann som spiller ordspillet Scrabble med en annen mann. Sistnevnte har formet ordet «jødesvin» med bokstavbrikkene sine, men vegrer seg tilsynelatende for å plassere brikkene på spillebrettet.

- Jeg oppfatter denne «underholdningen» som antisemittisk. Jeg har klaget det inn for antisemittisme, nazistisk ordbruk og hets mot jøder. Selve bruken av ordet «jødesvin», sier Levin.

Hun forteller også at hun har vurdert å anmelde forholdet til politiet.

- Løgn

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK mener det var nødvendig å bruke ordet i sketsjen. Tirsdag sa han til Dagbladet at han opplever en del av kritikken, som anklagene om antisemittisme og rasisme, som «mildt surrealistisk».

- En del av intensjonen vår var stikk motsatt, forklarte underholdningsredaktøren.

Det er en løgn, mener Levin.

- Hvis det var det de ønsket, hadde de ikke karikert den jødiske mannen så fryktelig som de gjorde, og gjort ham så usympatisk. Slikt finner man ellers bare på Vigrids sider.

Ordet «krenkelse» vil hun imidlertid ikke bruke.

- Jødene lar seg ikke krenke! Vi har vært krenket daglig i 2000 år. Men vi blir forbanna, slitne og lei oss.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Mona Levin anklager NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen (til venstre) for å lyve. Halvorsen, her med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, svarer at det sikkert tjener Levins sak å moderere ordbruken litt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: Mona Levin anklager NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen (til venstre) for å lyve. Halvorsen, her med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, svarer at det sikkert tjener Levins sak å moderere ordbruken litt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Frykter for skolebarn

Halvorsen mener NRK Satiriks også kunne ha valgt andre minoriteter enn jøder - poenget hadde vært det samme.

- Vi er 1300 jøder i Norge. Da nytter det heller ikke å si at man kunne tatt en hvilken som helst annen minoritet. Gjør det da! Hvorfor velger de oss, som er så få, som er Tordenskiolds soldater i debatten. Det handler ikke om religion eller legning her, men om legalisering av hat.

Det er jødiske skolebarn som må ta konsekvensene av sketsjen, mener Levin.

- For kan de si «jødesvin» i NRK, kan det også ropes etter dem i skolegården.

KASTET UT: I en NRK-sending av «Dagsnytt 18» ble det hett i studio da Yousef Hadaoui og Trond Kværnstrøm diskuterte «Humorpisen». Hadaoui ble bedt om å forlate studio, men i etterkant viste det seg at det hele var et planlagt stunt. Video: NRK Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/lagde-opptrinn-pa-direkten-espen... Vis mer

- Historieløse

Antisemittismen virker uutryddelig, mener Levin. Hun viser til den såkalte «jødeparagrafen» fra Norges grunnlov av 1814.

- Det var ikke nok at 773 jøder ble deportert til Auschwitz under krigen. Jeg lurer på hva som er morsomt eller satirisk med det. NRK ser ikke at ord fører til mord!

Ordet har en lang og stygg historie, mener Levin.

- «Judenschwein» var yndlingsordet til nazistene. NRK er historieløse, de greier ikke se sammenhengen, og de tror faktisk det er morsomt. Det er det mange flere enn det er jøder her i landet som synes er skremmende.

Zyklon B

Halvorsen har tidligere sagt at han tar klagene til Kringkastingsrådet med fatning.

- Mange har åpenbart forstått poenget, men det er en del som ikke har forstått intensjonen med sketsjen, siden det er såpass mange som reagerer. Med forbehold om at mange har skjønt poenget: vi har åpenbart ikke vært tydelige nok, sa underholdningsredaktøren tirsdag.

Det får Levin til å reagere.

- Hvordan skulle de vært tydeligere? Skulle de sendt oss en boks med Zyklon B? (Giftgass som ble brukt under 2. verdenskrig, journ.anm.). Hvor tydelig kan det være? Det er en ufarliggjøring, og bidrar til en dehumanisering av jøder. Det var det som ledet til holocaust. Norge skryter sånn av mangfold. Det virker som om mangfoldet er supert, så lenge det ikke inkluderer jøder.

Mener Levin overdriver

Charlo Halvorsen, underholdningsredaktør i NRK, er forelagt Levins sitater.

- Generelt må jeg si hun bruker alt for kraftige ord og voldsomme referanser for å kommentere en animert sketsj det åpenbart er flere tolkninger av, sier Halvorsen til Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor NRK Satiriks valgte å trekke inn jøder istedenfor andre minoriteter i sketsjen, svarer underholdningsredaktøren følgende:

- Vi har dessverre, eller heldigvis, alt etter som man ser det, tullet med mange andre minoriteter.

- Levin hevder at sketsjen kan bidra til at jødiske barn blir hetset i skolegården. Hva er din kommentar?

- Det ville i så fall vært forferdelig trist.

- Ute av proporsjoner

Halvorsen reagerer på at forfatteren trekker fram holocaust og dehumanisering av jøder i sin kritikk av NRK Satiriks-sketsjen.

- Jeg tror Levin og jeg har overordnet likt syn på viktigheten av å beskytte utsatte minoriteter og forhindre hets og forfølgelse, sier underholdningsredaktøren.

- Så har vi åpenbart ikke samme forståelse for hva det innebærer. Men det er uansett helt ute av proporsjoner å trekke inn disse historiske tragediene i denne debatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!