Klager på 18-årsgrense

Mener 15-åringer bør kunne se grøsseren «Rovdyr».

– «Rovdyr» spekulerer ikke i vold slik grøssere som for eksempel «Saw» gjør. Vi har ikke laget en voldsromantisk film, men en film som nettopp viser fram vold som noe avskyelig, sier Kjetil Omberg til Dagbladet.no.

Han er daglig leder i distributørfirmaet Euforia Film som står bak den norske grøsseren. I dag har han sendt en offisiell klage på Medietilsynets beslutning om å gi grøsseren 18-årsgrense.

- Vi føler oss forbundet med en sjanger vi ikke kjenner oss igjen i, sier Omberg.

«Rovdyr» er sammen med «Naboer» fra 2005 én av få norske filmer med strengeste sensur. 

Trenger 15-årsgrense

- Kinogjengere på 15 år er fortrolige med grepene som brukes i skrekkfilmsjangeren, og denne filmen passer for dem, sier Kjetil Omberg.

Han mener saken viser den store svakheten med norsk filmsensur.

– Problemet er at det ikke finnes en absolutt 15-årsgrense i Norge. «Rovdyr» har nok blitt straffet fordi Medietilsynet er redd for at 12-åringer i praksis kan se filmen om den får 15-årssensur.

Klager på 18-årsgrense

Og filmen passer ikke for 12-åringer, innrømmer distributøren.

Satt i bås

«Filmen er gjennomgående angstpreget. Blodige scener og grufulle drap gjør at den ikke kan vises med 15-årsgrense eller lavere», heter det i begrunnelsen fra tilsynet.

– Det er en stor feil å sette filmen i samme bås med gore-pornfilmene som spekulerer i glorifisert sadistisk vold og bevisst er ute etter kikkeren i oss, sier Omberg.

«En salgsgave»
«Det kan være guds gave til en horrorfilm. Det har en tendens til å virke salgsfremmende når det blir debatt rundt sensur og sterke scener. Filmen blir straks mer interessant for unge når den får 18-årsgrense, og det vil garantert øke DVD-salget blant dem.»

Det sa redaktør Kjetil Lismoen i filmtidsskriftet Rushprint til Dagbladet da sensuren ble kjent i desember 2007. Omberg deler ikke hele analysen.

– Det er en gullgruve fordi oppslagene blir flere, og flere folk får vite om filmen. Men det er en veldig stor og interessert målgruppe fra 15 til 18 som ikke får sett filmen. Uansett er det trist at den norske sensuren er betydelig mer konservativ den i våre naboland, sier han.

Stor appetitt

Norske kinogjengere har tidligere vist en stor appetitt for grøssere og slasherfilmer, sist bevist da over 260 000 så fjorårets «Fritt vilt» på kino.

Det har også vært store forventninger knyttet til nettopp «Rovdyr».

Men et håp om å bli en bred publikumsvinner har trolig fått seg et alvorlig skudd for baugen, når Medietilsynet nå har nektet å gi 15-årsgrense på filmen. Konsekvensen er at kinoene må vise den med 18-årsgrense.

Tiende filmen

«Rovdyr» ble den tiende spillefilmen Medietilsynet valgte å gi 18-årsgrense i 2007.

De andre var «30 Days of Night», «Saw 4», «Eastern Promises», «Shoot \'Em Up», «28 Weeks Later», «Planet Terror», «Tideland», «Smokin\' Aces» og «Apocalypto».

KOMPROMISSLØS: - Regissør Patrik Syversen har laget den filmen han hadde visjon om å lage, og den fungerer ekstremt godt. Nå er ikke tidspunktet å inngå noen kompromisser. Vi har jo tro på filmen som er laget - og den er laget i en sjanger som ofte er tøff, sa Omberg da det ble kjent at filmen fikk 18-årsgrense.