Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klager på Strømøy

Tore Strømøy er klaget inn til Kringkastingsrådet for å ha diskriminert funksjonshemmede og brukt ordet «krøpling» i tv-programmet «Noen bedre».

TRONDHEIM (Dagbladet): -  Kritikken er fullstendig misforstått. Du skal være bra vrangvillig for å få til en sånn feiltolkning av det jeg har sagt og gjort, sier den kjente programlederen.

Det er borgerrettighetsstiftelsen Stopp diskrimineringen som har levert klagen. De reagerer på et innslag i programmet «Noen bedre» 9. oktober, der Strømøy intervjuet en funksjonshemmet gutt.

- Diskriminerende

-  Vi reagerer på to forhold: Programlederens bruk av ordet «krøpling» og den diskriminerende holdning til funksjonshemmede som hele innslaget preges av, sier Stopp diskrimineringens daglige leder, Berit Vegheim.

Hun mener tv-innslaget fokuserer på at det er om å gjøre å komme seg ut av rullestolen, og at det dermed blir en nedvurdering og stakkarsliggjøring av dem som sitter i rullestol.

-  Dette er lisensfinansiert diskriminering. Programmet er kjempepopulært og blir sett av hele familien, så det Strømøy gjør og sier har en viktig signaleffekt. Vi må huske at mange bruker mye tid og krefter på å forsone seg med å ha en identitet som annerledes, sier Berit Vegheim.

Strømøy skjønner ikke at noen kan beskylde ham for å diskriminere funksjonshemmede.

-  Hensikten med det innklagede innslaget var det helt motsatte. Her føler jeg at de faktisk gjør sine venner om til fiender, sier Strømøy.

Tilsvar

Han forteller at det er kommet tilsvar til klagen fra den funksjonshemmede guttens familie og foreningen gutten er medlem av.

-  Jeg tror de fleste som har sett programmet, vil sitte som store spørsmålstegn når de får høre at noen mener det var handikapfiendtlig. Jeg beskyldes for holdninger jeg verken har tenkt, sagt eller ment.

Tv-kjendisen synes bruken av ordet «krøpling» er det eneste det kan være grunn til å diskutere.

-  Jeg brukte ordet én gang, som et sitat fra en gammel lege i Nord-Norge og fordi det er et begrep også guttens mor bruker. Hadde jeg visst at noen ville bli lei seg for det, så hadde vi tatt det bort, sier Tore Strømøy.

FÅR KJEFT: Tore Strømøy får kjeft for å ha brukt ordet «krøpling» om en funksjonshemmet i NRK-programmet «Noen bedre»
TV-KLAGE: Daglig leder Berit Vegheim i Stopp diskrimineringen beskylder tv-kjendis Tore Strømøy for det hun kaller «lisensfinansiert diskriminering».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media