Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRK Satiriks

Klagestorm etter ­«jødesvin»-sketsj

Kringkastingsrådet har mottatt nesten 300 klager på NRK Satiriks' omstridte video.

ANTISEMITTISK: Kommentarfeltet på Facebook gikk amok etter at NRK Satiriks viste en videosketsj som mange mente var lite morsom. Video: NRK / Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke så mange ganger i året det kommer flere hundre klager på en sak.

Det sier Erik Skarrud, sekretær i Kringkastingsrådet.

De har i skrivende stund mottatt 285 klager på NRK Satiriks' sketsj «Scrabble», som ble publisert på Facebook tirsdag forrige uke.

Det animerte videoklippet viser en jødisk mann som spiller ordspillet scrabble med en annen mann. Sistnevnte har formet ordet «jødesvin» med bokstavbrikkene sine, men vegrer seg tilsynelatende for å plassere brikkene på spillebrettet.

«Grusom satire»

Videoen har 71 000 avspillinger. Blant de nærmere 1400 kommentarene under videoen er det mange som reagerer kraftig på sketsjen.

«Forstår ikke helt hva dette skal være satire over. At jøder ikke liker å bli kalt «jødesvin»? Idiotisk video.» skriver MDG-politiker og bystyrerepresentant i Oslo, Eivind Trædal.

«Grusom satire.» skriver Suzanne Aabel, som tidligere har snakket ut om jødehets.

Videoen har også vakt reaksjoner utenfor Norges grenser. Medier som Times of Israel og The Algemeiner har begge omtalt kritikken mot NRK. Sistnevnte stempler satirevideoen som «grovt antisemittisk».

Anklages for antisemittisme

Erik Skarrud i Kringkastingsrådet sier at det er selve bruken av ordet «jødesvin» som vekker harme blant klagerne.

- De mener det er grovt og antisemittisme. Ut fra klagene er det opplagt at det er det ordet som provoserer og engasjerer, sier Skarrud.

Ifølge rådssekretæren er det ikke første gang Kringkastingsrådet mottar klager på NRK Satiriks-innhold.

- Det kommer jevnt og trutt klager på Satiriks når de har «sesong», men ikke i voldsomme mengder. Det ligger i sakens natur at satire skaper engasjement: det skal underholde og sikkert også provosere litt.

Så vidt Skarrud kan huske er det imidlertid ingen andre Satiriks-sketsjer som har fått så mange klager som forrige ukes «jødesvin»-video.

Møte i september

Neste møte i Kringkastingsrådet er 17. september. Det er rådsmedlemmene som selv bestemmer hvilke saker de skal behandle i møtet.

- Jeg kan ikke foregripe diskusjonen fra rådet, men det er ikke utenkelig at Satiriks-sketsjen kommer opp, sier Skarrud.

Kringkastingsrådet har ingen instruerende myndighet overfor NRK, men er en rådgivende instans overfor rikskringkasteren.

- NRK hører på diskusjonene, og tar med seg innspill derfra videre, utdyper sekretæren.

Kringkastingsrådet har aldri mottatt så mange klager på én sak som de gjorde i 2017. Da mottok de nærmere 6000 klager på NRK-serien «Faten tar valget».

NRK: Nødvendig

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK mener det var nødvendig å bruke ordet «jødesvin» i sketsjen.

- Det må være et nedsettende og krenkende ord for at det skal være et dilemma å bruke ordet i Scrabble. Et ord man ikke kan eller skal bruke om utsatte minoriteter. Det gjør at motspilleren ikke vinner spillet, fordi han selv ikke vil bruke den type ord, sier Halvorsen til Dagbladet.

Han mener NRK Satiriks også kunne ha valgt andre minoriteter enn jøder - poenget hadde vært det samme.

- Det er avstanden mellom det å ha det hyggelig og spille spill, og ord som er dypt krenkende, som er motoren i humoren her.

- Synes du sketsjen er morsom?

- Det er ikke lett å bli enig om hva som er morsomt og ikke. Jeg har ikke noe terningkast.

REAGERTE IKKE: NRK-underholdningsredaktør Charlo Halvorsen (til venstre) reagerte ikke da han så Satiriks-klippet for første gang. - Poenget var såpass tydelig at jeg ikke så at dette kunne misforstås, sier Halvorsen. Her med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERTE IKKE: NRK-underholdningsredaktør Charlo Halvorsen (til venstre) reagerte ikke da han så Satiriks-klippet for første gang. - Poenget var såpass tydelig at jeg ikke så at dette kunne misforstås, sier Halvorsen. Her med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Ikke tydelige nok

Halvorsen opplever en del av kritikken, som anklagene om antisemittisme og rasisme, som mildt surrealistisk.

- En del av intensjonen vår var stikk motsatt, forklarer underholdningsredaktøren.

Han tar de 285 klagene til Kringkastingsrådet med fatning, og påpeker at det ofte er en konsekvens av «sosiale medier-bonanza».

- Når det er såpass mange som reagerer, har poenget med sketsjen kommet godt nok fram?

- Mange har åpenbart forstått poenget, men det er en del som ikke har forstått intensjonen med sketsjen, siden det er såpass mange som reagerer. Med forbehold om at mange har skjønt poenget: vi har åpenbart ikke vært tydelige nok.

KASTET UT: I en NRK-sending av «Dagsnytt 18» ble det hett i studio da Yousef Hadaoui og Trond Kværnstrøm diskuterte «Humorpisen». Hadaoui ble bedt om å forlate studio, men i etterkant viste det seg at det hele var et planlagt stunt. Video: NRK Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/lagde-opptrinn-pa-direkten-espen... Vis mer

Får ikke konsekvenser

Selv etter klagestormen mener Halvorsen at Satiriks-videoen er innafor. Han understreker samtidig at man skal trå forsiktig når man beveger seg i denne delen av satire-land.

- Vi har et ganske høyt bevissthetsnivå på de utfordringene som er knyttet til å lage humor på utsatte minoritetsgrupper. Det skal vi fortsatt ha, sier Halvorsen, som avviser at klagestormen vil få noen konsekvenser for NRK Satiriks.

I mai vekket de statsansatte satirikerne reaksjoner etter å ha forgiftet fisk. Målet var å illustrere effekten av gruveavfall som blir dumpet i en fjord. Den gang ble et dusin klager rettet til Mattilsynet.

Da Kringkastingsrådet møttes i april, var Satiriks programmet som hadde flest enkeltklager rettet mot seg, skriver NTB. Ifølge Kringkastingsrådets egen statistikk mottok NRK 90 klager på et stunt der Satiriks-gjengen oversatte deler av 22. juli-terroristens manifest til nynorsk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media