Klagestorm mot NRK-serie: - Fly forbanna

En av de 39 klagerne har truet med å anmelde serien «Ikke gjør dette mot klimaet».

KLAGER: NRK Super-serien «Ikke gjør dette mot klimaet» er blitt klaget inn til Kringkastingsrådet 36 ganger. Foto: NRK
KLAGER: NRK Super-serien «Ikke gjør dette mot klimaet» er blitt klaget inn til Kringkastingsrådet 36 ganger. Foto: NRK Vis mer
Publisert

NRK Super-serien «Ikke gjør dette mot klimaet» hadde premiere 1. oktober, og har satt skapt sinne hos flere.

Serien har ifølge rådssekretær Erik Skarrud blitt klaget inn 36 ganger til Kringkastingsrådet, skriver Kampanje, som først omtalte saken.

En av klagerne skriver at han er sjokkert over innholdet i programmet, og framholder at han aldri vil la sine to barn se på NRK så lenge han og ektefellen er ansvarlig for barnas oppvekst.

- Dette er rein og skjær klimapropaganda, og vi vil ikke tillate barna våre å se på et slikt program eller NRK igjen. Hvis lisenspengene våres skal gå til å finansiere skremselspropaganda, føler jeg det er min plikt å si fra om at dette ikke er greit. Barn vil få angst, unødvendig bekymring og helseproblemer slik dere holder på, skriver klageren blant annet.

Truer med anmeldelse

Ifølge Kampanje skriver en av klagere at han kommer til å anmelde serien hvis den vises «slik den ble presentert i kveld», og henviste til et innslag på Dagsrevyen 30. september.

- Dette er direkte angrep på barns psykiske helse, og kommer derfor under kategorien «kriminelle handlinger som med hensikt påfører barn psykisk vold», skriver klageren videre.

En annen klager skriver følgende etter å ha sett innslaget på Dagsrevyen:

- Hva i alle dager er det for noe skremselspropaganda dere er i ferd med å sende beregnet for barn og unge? Etter å ha sett på Dagsrevyen nå i kveld, 30. september, er jeg mildt sagt både sjokkert og fly forbanna!

SHOW: Under klimakonserten «Climate Live Sweden» viste klimaaktivisten Greta Thunberg seg fra en helt ny side. Video: Climate Live Sweden Vis mer

Klima skaper debatt

Programredaktør Hildri Gulliksen i NRK Super skriver i en e-post til Dagbladet at de var forberedt på at slike reaksjoner ville komme.

- Ja, erfaringsvis vet vi at innhold om klima gjerne skaper debatt.

Gulliksen skriver at det krever en balansegang mellom NRKs jobb for å fremme barns rett til ytringsfrihet og informasjon, samtidig som de skal skjerme barn mot skadelige former for innhold.

- Hvis et barn har fått med seg en overskrift eller en del av en nyhetsmelding som er ment for voksne, kan det føre til at de lager seg fantasier om at forferdelige ting vil skje. Dette kan ofte være verre enn at de blir fortalt om en hendelse på en måte som de kan forstå og som kan trygge dem.

Går som planlagt

I en kommentar som programsjef Kristian Karlsen i NRK region midt har skrevet, begrunner han at testvisningene i forkant av publiseringen ble tatt positivt mot fra både elever, lærere og rektorer.

På spørsmålet om testvisningene var tilstrekkelig med tanke på klagene som har kommet inn, skriver Gulliksen at testvisninger bare er ett av flere virkemidler for å tilpasse innholdet til målgruppen.

FJERNER: Netflix må sensurere denne scenen i serien «Squid Game» etter at nummert på kortet har blitt ringt over 4000 ganger. Video: Netflix Vis mer

- Programmet er utviklet og produsert av et miljø som har lang erfaring med å faktabasert innholdsproduksjon for nettopp denne målgruppen. De har gjort omfattende research på målgruppens interesse for og kunnskapsnivå på tematikken, har inngående kunnskap om hva slags annet innhold målgruppen velger å se på - og har gjennom flere år fått bevist at programlederen i Ikke gjør dette mot klimaet har stor tillit i målgruppen. Samlet sett mener vi at dette gir oss et godt nok grunnlag å navigere etter.

Hun opplyser til Dagbladet at de innsendte klagene ikke vil ha noen innvirkning på programmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer