«Helt Ramm i Tokyo»

Klagestorm mot NRK

Kringkastingsrådet har mottatt 73 klager i kjølvannet av «Helt Ramm i Tokyo»-bråket. 68 av dem klager på beslutningen om å avpublisere episodene.

FJERNET: Tre episoder fra «Helt Ramm» har blitt fjernet etter kritikk. VIDEO: Jenny Huse. Vis mer
Publisert

Rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, opplyser til Dagbladet torsdag formiddag at det har kommet totalt 73 henvendelser til Kringkastingsrådet i forbindelse med «Helt Ramm i Tokyo».

68 klager på at NRK avpubliserte episodene, mens to er klager på det de mener er rasisme. To av klagene gir ikke uttrykk for noen av sidene, skriver Skarrud i en sms til Dagbladet.

Rådssekretæren opplyser at det ikke er bestemt om Kringkastingsrådet vil ta opp saken, og at dette først blir bestemt noen dager før neste rådsmøte, som er 23. september.

- Ingen enkel avgjørelse

Tirsdag besluttet NRK å avpublisere tre episoder av «Helt Ramm i Tokyo». Beslutningen kom etter tilbakemeldinger fra enkelte i publikum om at de opplevde Nicolay Ramms framstilling av en japansk gameshow-vert som stigmatiserende og sårende.

- Etter publisering fikk vi gode og relevante tilbakemeldinger om hvordan dette treffer enkeltmennesker. Dette gjorde at vi foretok en ny, grundig vurdering. Konklusjonen var at vi skulle avpublisere, og dette er det bred enighet om i NRK. Det var ikke en enkel avgjørelse, men vi ser at dette innholdet ikke traff slik vi ønsket, skrev fungerende redaktør i Sporten i NRK, Anders Sårheim, i en e-post til Dagbladet onsdag.

Til Dagbladet sa Nicolay Ramm tirsdag at det ble gjort en vurdering før episodene ble publisert.

- Ja, ja, absolutt. Det var noe av det siste vi gjorde før vi publiserte, altså at vi vurderte med redaktøren. Det var et tvilstilfelle, men vi følte selv at dette var en parodi på japansk gameshow-kultur - altså uskyldig moro.

Han fortalte videre at det var han selv som kontaktet redaktøren.

- Jeg fikk en del tilbakemeldinger etter at episodene ble publisert, og det var jeg som tok kontakt med redaktør, og vi kom til avgjørelsen om å fjerne episodene, sa komikeren.

Solvang reagerer

I etterkant av avpubliseringen har det kommet mange reaksjoner på beslutningen.

«Debatten»-programleder Fredrik Solvang stilte seg tvilende til NRKs avgjørelse.

På Instagram spurte han hva konsekvensen blir dersom det ikke er greit å etterlikne aksenter og populærkulturelle sjangre.

- Jeg lo, for jeg synes han nailer det rare med japanske og asiatiske gameshow godt uten å være slem. Kan ingen komikere heretter herme etter dansker og finner, for ikke å snakke om russiske ubåtkapteiner? spurte Solvang.

LO: Fredrik Solvang forteller at han lo da han så Nicolay Ramms parodi på et japansk gameshow. Foto: Vidar Ruud / NTB
LO: Fredrik Solvang forteller at han lo da han så Nicolay Ramms parodi på et japansk gameshow. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Fått trusler

Influenser Jenny Huse uttalte til VG at hun reagerte på innslaget.

- Det går helt greit å lage japansk gameshow, men å ha på parykk og se skikkelig asiatisk ut og snakke med asiatisk aksent, da blir jeg veldig ukomfortabel, sa Huse til avisa.

I går sa hun til TV 2 at innboksen hennes var full av hatmeldinger.

- Jeg har fått ganske mange stygge meldinger. Da jeg postet det i egen følgerbase, var det veldig gode og hyggelige kommentarer. Men da andre begynte å poste om det, opplevde jeg mer rasisme enn jeg noen gang har opplevd, og mer trusler enn noen gang, sa Huse til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer