Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klamydiakomedie

Sorgmuntert om sex og samliv.

Terning4 Premiere på NRK1 i kveld, kl. 21.30 TV: Det er med gynekologer som med litteraturkritikere: De har gjort hobbyen til levebrød. For noen fører dette til tap av lyst – leseglede eller sexdrift. I hvert fall er det slik i Askim. Ikke bykommunen i Østfold, men villaforstaden sør for Göteborg. Gynekolog Henning stirrer inn i forstadskonenes underliv hele dagen og har vanskelig for å koble av. Men sin sultne hustru har han ikke lyst på. Hun må i stedet leve med hans høyttenkning: «Skal jeg bestille tretti eller sytti inkontinensringer?»

Humre, humre

Henning er forhåpentligvis ikke representativ for sin yrkesstand, men i den godt voksne forsamlingen av karakterer som utgjør «Gynekologen i Askim», er han sånn gjennomsnittlig seksuelt frustrert.

Den fire episoder lange miniserien kunne vært kalt «Frustrerte fruer og ektemenn – post klimakterium» – med en skandinavisk vri.

Det vil si at humoren er mer melankolsk enn satirisk. Dessuten foregår handlingen i rusletempo, slik at traurigheten får satt seg mellom de komiske innslagene.

Den morsomste, og samtidig mest empatiframkallende figuren er pensjonerte Siv, som har fått klamydia av sin ektemann Sture. Han er ingen rundbrenner, men har vært bortpå en tidligere flamme. Dermed går det med Sture som det gikk med Emil: Han må flytte ut i snekkerboden. Både Siv og Sture får i tillegg utdelt antidepressiva av gynekologen.

Hett i bokklubben

Mens mennene i Askim lakker seilbåten eller hører på jazz i ensomhet, har kvinnene bokklubb.

Her møter de hverandre for å snakke om ei bok ingen av dem har rukket å lese (Ulf Lundells siste murstein) og de blir veiledet av en ung litteraturviter med sans for eldre kvinner, mer spesifikt gynekologens frustrerte kone.

Ankeret i serien er likevel gynekolog Henning. Han er den eneste som utstyres med voice over, noe som gir oss innsyn i hans innerste og mest trivielle tanker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media