Klandrer popelitens nei til GP

Trine Rein velger Melodi Grand Prix som comebackarena.

Norske artister er for pripne og selvhøytidelige. Åge Sten Nilsen i Wig Wam mener at Briskeby og Return bør bruke Melodi Grand Prix for å få fart på karrieren.

Han synes det er flott, modig og riktig av Trine Rein å delta i årets Melodi Grand Prix. For ti år siden var hun landets største kvinnelige artist med en million solgte album i Norge og utlandet. Men så snudde lykken seg, og etter 1998 gikk det dramatisk nedover før hun buklandet som artist.

Pripne artister

Wig Wam-Glam får uventet støtte av P3s musikksje f Håkon Moslet. Han vil ha popeliten med artister som Kurt Nilsen, Maria Arredondo og Venke Knutson i GP.

-  Glam har rett i at enkelte norske artister er for pripne og selvhøytidelige. Mange er altfor redd for sitt rykte, sier Håkon Moslet.

Han mener at kred-politiet bestående av musikkanmeldere og deler av musikkbransjen i for stor grad bestemmer retningen til norske artister - og at mange av den grunn ikke tør å bli med i GP.

-  Jeg tror at GP kan få en større aksept i musikkbransjen hvis man foretar en oppgradering og gjør de riktige grepene, og det tror jeg NRK gjør ved å innføre delfinaler og lar seg inspirere av den svenske modellen. Jeg tror også at «Idol»s inntreden har gitt større aksept til kommersielle musikkonkurranser.

Vil styrke karrieren

 TILBAKE: Trine Rein. Foto: Lars Eivind Bones
TILBAKE: Trine Rein. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

-  Hvis man skal lykkes, må man få bort stemplet at GP er en arena for artister på vei ned, sier Moslet.

Selv om bare én kan vinne, får de andre 17 deltakerne vist seg fram i prime time . Hvis de gjør en bra opptreden, vil det styrke karrieren. Moslet mener at norske artister er for redd for ikke å vinne.

-  En rekke lettere popartister som Kurt Nilsen, Maria Arredondo, Venke Knutson, Jorun Stiansen, Kjartan Salvesen og Sandra Lyng Haugen kunne godt vært med, hvis moderniseringen av GP blir vellykket, sier Moslet.

Fredag er Trine Rein tilbake i rampelyset hun elsker. Da skal hun framføre låta «Here For The Show» i den første av fire delfinaler.

-  Det er tøft av Trine å velge utskjelte MGP som comebackarena, sier Wig Wam-sanger Åge Sten «Glam» Nilsen. Han mener at det er for mye stolthet og jåleri i norsk musikkbransje.

-  Jeg skjønner at a-ha og Madrugada ikke har noe å tjene på å stille opp i Grand Prix. Men jeg forstår ikke hvorfor ikke andre band gjør det. Det gjelder etablerte artister, enten de sliter med karrieren eller ikke. Men de må ikke tilpasse seg GP eller finslipe på stilen, men være seg selv.

Blås i bedreviterne

Glam mener at Briskeby kunne få fart på karrieren ved å stille opp i Grand Prix. Selv har MGP-deltakelse bidratt sterkt til at Wig Wam har solgt 10 000 dvd-er, 20 000 singler, 40 000 album og 160 konserter - alt på under et år.

Glam mener TNT er selvskrevne GP-kandidater, og sier at Ronnie Le Trekrø ikke blir en dårligere gitarist med å delta. Jørn Lande - stemmen bak «Alt for Norge» - har en vokal som Glam beskriver som Norges beste rockstemme .

-  Både Stage Dolls og Return er folkelige band som er skviset ut av Trend-Norge, men som garantert ville gjort det bra i MGP, sier Glam.

Kjente band sier nei

Overraskende nok foreslår han også etablerte bestselgere som D.D.E. og Kaizers Orchestra til MGP-scenen.

-  Dette kunne blitt D.D.E.s mulighet til å få vist seg fram i utlandet. Her hjemme har de gjort alt, og har spilt i hver krok av landet i en mannsalder.

-  Kaizers hadde vært et genialt band i MGP-sammenheng.

-  De hadde garantert fått mye oppmerksomhet i utlandet. De har bevist at norske tekster selger i utlandet. De kunne blitt hvor store som helst i Europa. Her hjemme er det bare kred-gjengen som ville reagert. Men kanskje til og med bedrevitere som Moslet ville begynt å se på MGP med litt andre øyne.

Både Glam og prosjektleder Stian Malme i NRK mener at norske artister må tørre å gi blaffen i janteloven og se på MGP som et glitrende utstillingsvindu.

-  Vi får ofte nei fra kjente artister og deres management når vi spør dem om å være med, sier Malme, som tror at Harry-stemplet i bransjen vil forsvinne.

-  Jeg ser fram til den dagen da de store artistene vil være med.

SIER NEI: Return.
KRITISK: Åge Sten Nilsen i Wig Wam.
SIER NEI: Briskeby.
SIER NEI: D.D.E
SIER NEI: Kurt Nilsen.