KOMMENTARER

Klanen framfor alt

Politikere og andre samfunnsaktører vet altfor lite om klaner.

IKKE-VALGTE SJEFER:  Fungerende klansystemer finnes først og fremst i stamme- og bondesamfunn, men er også et byfenomen. Foto: AP / BTB Dagbladet
IKKE-VALGTE SJEFER:  Fungerende klansystemer finnes først og fremst i stamme- og bondesamfunn, men er også et byfenomen. Foto: AP / BTB Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

HER HJEMME tar vi staten for gitt. Det er ikke tilfelle overalt i verden. Mange land har en stat som ikke fungerer, eller mangler tillit. Da må det andre institusjoner til.

I Midtøsten, Asia og Nord-Afrika spiller klanen ofte en svært viktig rolle. Dette er en gruppe mennesker som bindes sammen av blodsbånd og kan på mange måter sammenliknes med en ætt. Fungerende klansystemer finnes først og fremst i stamme- og bondesamfunn, men er også et byfenomen.

Hvorfor er klaner viktige for Norge og andre europeiske land? Ganske enkelt fordi mange innvandrere og flyktninger tar dette klansystemet med seg til sine nye hjemland. Og det kan få store konsekvenser.

NYLIG ble den svenske journalisten, forfatteren og integreringseksperten Per Brinkemo intervjuet i svenske Expressen. Her kritiserte han svenskene for ikke å vite - eller bry seg nok - om klanproblematikken. Ikke minst klandret han forskere som statsvitere og religionshistorikere, som fra hvert sitt ståsted konsentrerer seg om ideologi eller teologi. Han kunne tatt med sosialantropologene som virkelig studerer stamme- og klansystemer. Men dem er det så altfor få av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer