Klappet for Hartley

CANNES (Dagbladet): Vel halvveis i årets festival er det vist atskillig film uten at en spesiell er det store samtaleemnet. I går fikk i hvert fall amerikaneren Hal Hartley (bildet) stor applaus på visningen av «Henry Fool».

Stjernekrig

Han deltar i hovedkonkurransen med den, en mann som alltid har jobbet i det lille format og som står på egne bein. Hartley-entusiaster, som det er mange av blant filminteresserte, kan i hvert fall glede seg til mannens første film på tre år. «Henry Fool» har fått rosende omtale i Variety, Screen og andre magasiner som daglig kommer på banen i Cannes med siste nytt.

Einstøing

I sentrum står søppelarbeideren Simon (James Urbaniak), en einstøing hvis liv forandres i møtet med Henry (Thomas Jay Ryan). Henry er en selverklært filosof, en pratmaker, svindler og mystiker som skriver og får Simon til å kaste seg ut i skrivekunsten, også. Poesien vekker raskt oppsikt og på underfundig vis skifter forholdet mellom de to - det er blant annet en film om hvordan berømmelse kan oppnås i 90-åra.

- Men jeg har vært mest interessert i forholdet mellom venner, og i dette at et menneske forandrer mening når verden rundt presser på, sier Hartley - han har skrevet, produsert, komponert og regissert filmen.

Små filmer

- Det er ikke fordi jeg ikke vil samarbeide med andre. Jeg har alltid laget små filmer. På denne produksjonen var vi vel 30 mennesker, som jeg har god kommunikasjon med. Jeg har ikke råd til å ansette mange, så jeg må gjøre mye selv.

Også John Boorman («Picnic med døden») har vist sin konkurransefilm i Cannes. «The General» går i svart-hvitt og er basert på den sanne historien om den irske mestertyven Martin Cahill, som ble skutt i 1994 av IRA.
Og snart vises Lars von Triers omtalte «Idiotene». Han er på plass i motsetning til hva mange trodde - i en campingvogn.

HAL HARTLEY: Han fikk i alle fall en god klapp.