Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klappet fram nye Samtiden

Det vanket kyss, klapp og klem da redaktør Cathrine Sandnes la fram et fornyet Samtiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det smalt i kinnet til Cathrine Sandnes da Jens Stoltenberg gratulerte den nye redaktøren med sitt første nummer av Samtiden.

Statsministeren kysset, klappet og klemte i vei det han kunne, selv om Arbeiderpartiet blir viet stor plass og stilt i kritisk lys i hennes første utgave av Samtiden, som blir omtalt som det ledende tidskriftet for politikk, litteratur og samfunsspørsmål i Norge.

Jens ba om å få skrive

- Mens alle bidragsytere til Samtiden er blitt bedt om å skrive, ringte jeg selv og spurte om jeg kunne få lov til å skrive, sa Jens Stoltenberg da han entret talerstolen i Aschehougs lokaler.

Hans bidrag heter «Tro på framtiden _ et innlegg mot framtidspessimismen». Der advarer han mot å la håpløsheten seire og ga mange eksempler på at verden går framover i riktig retning.

- Pessimismen er farlig, den fører til handlingslammelse.

Da hadde allerede Lena Lindgren snakket om sin artikkel «Det gode, det onde og det nye», som omhandler magasinene Memo og Ny Tid _ og om nypolitikk og meninger forkledd som design.

Redaktør Cathrine Sandnes lover oss at Samtiden skal speile samtiden. Hun søker svar på hvorfor Frp er blitt et parti for folk flest _ det nye Arbeiderpartiet, som leter etter seg selv. Hun vil være konkret og reiser tema som arbeidsliv og industri _ et stort meningsfelt der akademia er fraværende.

NY REDAKTØR: Cathrine Sandnes lanserte i dag et fornyet Samtiden foran en rekke kjente kulturpersonligheter og politikere. Foto: John T. Pedersen
NY REDAKTØR: Cathrine Sandnes lanserte i dag et fornyet Samtiden foran en rekke kjente kulturpersonligheter og politikere. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Jeg skal ikke være enig i alt som skal stå på trykk i Samtiden, men det skal være godt skrvet, påpeker hun.

Høvdingen på Sehesteds plass, William Nygård, er tydlig fornøyd med oppussingen av bladet.

- Språket er blitt mer direkte og tilgjengelig. Samtiden er også blitt mer uhøytidlig og har mer humor. Sandnes er dessuten den første kvinnelige redaktøren av tidsskriftet.

Tunge navn i første utgave

Men ingen beskriver hamskiftet i Samtiden bedre enn den forrige redaktøren, Knut Olav Åmås:

- Både redaktøren og bladet er blitt mye penere.

Han mener at Samtiden har fått et sterkere fokus på real- og partipolitikk, og håper på at Sandnes slipper til nye forfattere. Den ferske utgaven er preget av tunge, etablerte navn.

Forfatter Thorvald Steen er med i redaksjonsrådet sammen med blant andre Kristin Clemet og Åsne Seierstad:

- Vi er rådsmedlemmer med forskjellige ståplasser _ bare se på Clemet og meg, for eksempel, sier Steen.

Professor Gudmund Hernes skriver om Fremskrittspartiets vekst:

- Jeg prøver å forstå uten å slå.

Litteraturanmelder og filosof Espen Søbye kom med et hjertesukk fra talerstolen etter å ha hørt økonomen Stoltenberg snakke om framtida.

- Jeg skulle ønske at du også kunne være filosofenes statsminister.

Stoltenberg fikk siste ord, og sa han han gjerne vil være deres statsminister, også.

Om ikke innholdet i Samtiden skal være politisk korrekt, så var hvertfall bevertingen det: Farris og epleterningern - den som så etter et kolsterolsaftig wienerbrød, lette forgjeves.

OPTIMIST: Statsminister Jens Stoltenberg er en nøktern optimist på vegne av framtida. Her gratulerer han Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes med sitt første nummer og gir henne kyss, klapp og klem.