Klappet og Quart

Stinn brakke hos Toffen, men Quarten er ikke som før. Sjekk ståa før Quart-start!

Så å si alt er klappet og klart til Quart-festivalen som begynner i Kristiansand tirsdag. Festivalsjef Toffen Gunnufsen håper utsolgt «hus» kan nedbetale festivalgjelda.

- Lørdag og søndag har vi hatt lyd- og lyssjekk og mandag skal vi ha en siste gjennomgang. Fredag lå vi faktisk en dag foran skjema, sier Toffen Gunnufsen til NTB.

Og da skulle alt være klart for David Bowie, Kaizers Orchestra, No doubt, Turboneger, Morten Abel, Belle and Sebastian, Gatas parlament, Travis og alle de andre bandene fra inn- og utland som skal fylle Odderøya i Kristiansand med live musikk i fem dager til ende.

Søndag var så å si alle festivalbilletter revet bort og totalt 56.800 av 57.000 billetter solgt.

- Vi er glad for at vi selger godt, så kan vi kanskje kvitte oss med resten av gjelda. Vi har en 1 million kroner i negativ egenkapital, men har en gjeld på 2,5 millioner. Differansen er investert i festivalen og vi håper vi kan få nedbetalt all gjeld i år, sier Toffen.

Eneste sjanse til å komme seg inn er dermed å stå i kø for å sikre seg et meget begrenset antall dagspass som legges ut for salg hver dag. I år er det ti år siden den første Quarten gikk av stabelen. Festivalsjefen innrømmer at festivalen med tiden har endret karakter, kanskje til det mer ukontroversielle, fordi de må tjene penger.

- Festivalen har endret seg fra det var 1.500 mennesker på Festninga til det den er nå. Den gangen var det de utenlandske bandene som var små og ukjente, men de norske var store og kjente. Da hadde vi 20 utenlandske band, men i år har vi 50 utenlandske band. I 1997 hadde vi 6 millioner kroner i gjeld og måtte ta et valg på om vi skulle legge ned eller velge å få større utenlandske band som trekkplaster, sier Gunnufsen.

- Vi prøver å finne headlinere som vi liker og kan gå god for. Men vi må også forholde oss til hvem som er på veien, og turnerer . Vi kan for eksempel ikke få Radiohead hit bare fordi det er Quart-festival. De store gjør det mulig å booke små band som selger kanskje 200-250 skiver, fortsetter han.

Og det er ingen tvil om at hans hjerte banker for nykommerne.

- Det er mest spennende å prøve nye, små band. I år har de små bandene kommet med skive eller gjør det til høsten i motsetning til i fjor, da mange hadde gitt ut skive året før der igjen, sier festivalsjefen.

Fire kanselleringer har han også måttet ordne opp i.

- Det er irriterende med kanselleringer i siste liten. Det er vanskelig å skaffe nye band fra utlandet på kort varsel fordi alle flyene til Kristiansand er fullbooket disse dagene og vi har ikke råd til business-billett fra USA og hit til et helt band. Dessuten er det surt for fansen, sier Toffen.

Men like ille som i 1998 er det ikke.

- Da hadde vi 13 kanselleringer og det var et typisk kanselleringsår, men i fjor og forfjor var det ingen, sier Toffen.

Selv ser han fram til legenden David Bowie, men også flere av de mindre bandene.

- Til Bowie fordi han er den han er, men av småband gleder jeg meg til Rival Schools og The Icarus Line som er et kunst, avantgarde-rockeband. Og Bobby Conn som er 51, tror jeg, og står på en stol og skriker, ler Toffen.

(NTB-Sofia M. Fossum)

QUART-FINALEN: Også i år blir det festival på Sørlandet - selv om den heller ikke denne gangen blir som før i tida.