Klappjakt på tyvtitterne

NRK-kassa er bunnskrapt og Førde og hans innkrevere intensiverer jakta på 250 000 nordmenn som ikke betaler lisensen. Statskanalen annonserer nå etter «dusørjegere», som vil få provisjon for hver smugkikker de tar.

Tyvtitteren

Dine rettigheter når NRK tar deg

Det hersker lovløse tilstander i Fjernsyns-Norge. Ingen tyvtitter mer på fjernsyn i Norden enn nordmenn.

For NRK betyr dette hundrevis av millioner kroner i tap. Om samtlige tyvtittere betalte lisensen, ville NRK få 360 millioner i ekstrainntekter.

- For disse pengene kunne vi sikret NRK2 et bedre og lengre liv, samt at vi kunne klare omstilling til digital TV og radio, sier kringkastingssjef Einar Førde til Dagbladet. Men han vil ikke moralsk fordømme tyvtitterne.

- De er våre potensielle venner som vi håper å få tak i.

Derfor søker Førde og hans folk nå etter flere kontrollører.

«Hodejegere»

Smugkikkerne går en hard vinter i møte på Østlandet, Sørlandet og i Bergens-området. Det er her NRK i første omgang vil stramme grepet rundt de mange som ulovlig sitter med fjernkontrollen i handa.

Kontrollørene NRK søker etter vil ikke få ordinær lønn, men betalt «dusør» etter hver tyvtitter de tar. Dette er en honoreringsform som de øvrige nordiske land bruker, men det er en ny metode for NRK.

- Jeg synes det er et greit system. Jo bedre kontrollørene gjør det, jo mer tjener de. Det er mer motiverende for dem som greier å strukturere arbeidet sitt - og mer forutsigbart budsjettmessig for oss, sier seksjonsleder Freddy Lysfjord i NRKs avdeling for lisensinnkreving i Mo i Rana.

Nei til angiveri

I løpet av neste år utvides kampanjen til et landsomfattende krafttak for å ta kikkerne.

- Vi har intensivert kontrollvirksomheten de siste tre årene. Vi er godt i gang med å få bygd opp et større apparat, men er fortsatt ikke fornøyd, sier Freddy Lysfjord.

Til tross for at NRK har millioner å hente fra de som ikke har betalt lisens, oppfordrer han ikke det norske folk til angiveri:

- Da ville det bli fullt texas. Hvis folk ringer og angir naboer og bekjente, gjør vi ikke noe med henvendelsen.

Har tatt 44000

12 prosent av landets husstander er ikke registrert som lisensbetalere i dag. Dette er imidlertid en kraftig nedgang siden 1992. Da var det hele 18 prosent av husstandene som ikke betalte lisensen.

Bare i fjor tok lisensavdelingen 48 000 tyvtittere. Hittil i år er 44 000 tatt, og registrert i lisensavdelingen.

- Innen tre år skal vi redusere andelen som ikke betaler lisens til sju-åtte prosent, det samme som de øvrige nordiske landene ligger på, sier Lysfjord.

Det betyr at NRKs kontrollører må få registrere oppimot 50 000 nye lisensbetalere årlig. Det medfører også at lisensavdelingen må ha flere kontrollører.

- Vi må ha rundt 30- 40 nye kontrollører, forteller Lysfjord, som i dag har 50 aktive kontrollører rundt om i landet.

Siden han ble sjef ved avdeling for lisensinnkreving, er antall aktive kontrollører tredoblet.

Ikke-aggressiv

Lysfjord understreker at det er en fornuftig kontrollvirksomhet NRK vil bedrive. Han vil ikke ha aggressive kontrollører.

- Det er langt mellom uheldige episoder. Kontrollørene har klare instrukser å forholde seg til. Dessuten er det norske folk greie å forholde seg til, mener Lysfjord.

SJEFSINNKREVER'N: Denne mannen vil ta alle som ikke betaler NRK-lisensen. Derfor trenger han 30-40 flere kontrollører. -Innen tre år skal vi redusere andelen som ikke betaler lisens til sju-åtte prosent, noe også de øvrige nordiske landene ligger på, sier Lysfjord. Det betyr at han må ta rundt 50 000 nye tyvtittere årlig.