Klappjakt på utro tjener i norsk videobransje

«Ballær»-produsent får kjeft.

(Dagbladet.no): Piratkopiering av norske utgivelser er i ferd med å bli langt mer vanlig. I helgen lakk dvd-versjonen av «Rovdyr» på den norske torrentsiden Norbits - snaue tre uker før den kommer i salg.

Nå setter advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen i gang jakten på kilden til lekkasjen - og han starter trolig i videobransjens egne rekker.

- Det hele er egentlig bare trist, sier distributør Kjetil Omberg i Euforia Film til Dagbladet.no.

Tror på utro tjener

«Rovdyr» skal ut som leiefilm om to dager, og mange leieforhandlerne mottok derfor sine kopier fredag.

- Jeg tror dessverre det må være en eller annen utro tjener i videomarkedet som har funnet ut at han vil dele denne filmen med andre, sier Omberg.

Også Roald Dye i Norsk videogramforening frykter at lekkasjen kommer fra bransjen selv.

- Hvis det er en forhandler, så kommer vi til å straffe ham eller hun meget strengt. Det kommer vi til å markere så til de grader. Jeg opplever ikke at lekkasjer fra bransjen generelt er stort problem, sier Dye. Hverken Dye eller Omberg tror at skjerpede rutiner i forhold til forhandlerne er gjennomførbart. 

VELGER KONFRONTASJON: Distributøren og Norsk videogramforening vil ha tak i den eller de som rippet «Rovdyr» og la den ut på nettet. Foto: FILMWEB
VELGER KONFRONTASJON: Distributøren og Norsk videogramforening vil ha tak i den eller de som rippet «Rovdyr» og la den ut på nettet. Foto: FILMWEB Vis mer

- Vi må kunne stole på dem vi handler med, sier Omberg.  

Tviler på bransjelekkasje

Generalsekretær Kjell E. Fosseng i Norske Videohandleres forbund synes imidlertid Omberg og Dye er altfor kjapt ute med å mistenkeliggjøre forhandlerne.

- Det betviler jeg sterkt. At noen vil sage av den grenen de sitter på, har jeg rett og slett ingen tro på, sier Fosseng.

Han tror videobutikkene har gode rutiner for å håndtere dvd-eksemplarer av filmene som ikke er kommet ut ennå.

- Det er som regel innehaveren som står ansvarlig. At noen som jobber i en videobutikk skal ha hatt tilgang på å ta med seg «Rovdyr» hjem og piratkopiere den tviler jeg på.

Ødeleggende uttalelse

Denne våren har det skjedd flere ganger at norske storfilmer har lekket ut på nettet - i februar med Varg Veum-filmen «Tornerose» og i mars med «Lange flate ballær 2».

Klappjakt på utro tjener i norsk videobransje

Produsenten av sistnevnte film vakte oppsikt da han uttalte til Dagbladet.no at han valgte å se piratkopiering som noe positivt.

- Uttalelsen var totalt tåpelig, og det er ødeleggende at Horn valgte å si noe sånt. Det ga ikke noen mening - han kunne like gjerne sagt at de ville slippe «Lange flate ballær 2» rett på nettet, så slapp folk å gå på kino for å se den, sier Dye.

Han har også tatt saken videre til Produsentforeningen.

Tror ikke på promoverdi

Heller ikke Omberg ser noen verdi i at «Rovdyr» nå ligger fritt tilgjengelig på torrentsiden.

- Det måtte jo være om det ga en promoverdi, men jeg tror egentlig ikke det. Filmen var godt besøkt på kino og hadde en bra markedskampanje. Jeg tror de fleste er klar over filmen, sier han.

Han vil imidlertid ikke justere ned salgsmålet når dvd\'en kommer i salg 23. april, som følge av at den nå ligger på nettet.

Norbits er et lukket nettverk med drøyt 10 000 medlemmer, som har eksistert i flere år, og som rettighetshaverne til tross for gjentatte forsøl ikke har klart å stoppe. Dagens Næringsliv skrev tidligere i år at Kripos nylig henla en anmeldelse mot en eller flere av bakmennene.

FÅR KJEFT: Espen Horn mente piratkopiering kunne være positivt for «Lange flate ballær 2».