Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klar ferdig bru

Til våren realiserer Vebjørn Sand sitt store prosjekt, å bygge da Vincis legendariske bru. Nå mangler han bare 150 personer med tykk lommebok og et ønske om å bli udødeliggjort.

- Pene linjer det her.

Vebjørn Sand stryker forfengelig håret bakover med to kunstnerhender. Blikket har han festet på sin store kjærlighet. Brua som Leonardo da Vinci tegnet til den tyrkiske sultanen Bajazet i 1502, men som aldri ble realisert. Neste vår skal den erstatte det som faktisk er kåret til Norges styggeste bru. En gang- og sykkelbru over E18 i Ås kommune.

Siste prosjekt

Det blir Vebjørn Sand siste store prosjekt. Nå skal han konsentrere seg om kunsten, medieyndlingen med bedårerøynene skal bli en bedre maler. Og et bedre menneske. Men først må han skaffe to millioner.

- Vi har åtte millioner og trenger ti. Og det var da jeg fikk denne ideen: For 15000 kroner vil 150 personer få sjansen til å få navnet sitt inngravert i en stein foran Leonardos bru. De vil også få et stort litografi jeg har lagd, samt et sertifikat.

Betaler selv

- Det må da være den perfekte bryllupsgave, sier Vebjørn som selv velger kunsten og friheten foran kjærlighet og familie.

- Da jeg lagde Isslottet, måtte jeg selge Porschen og penthouseleiligheten for å finansiere prosjektet. Denne gangen betaler jeg én million kroner selv. Slike sjanser og prioriteringer kunne jeg ikke gjort med en familie å ta hensyn til. Jeg må være helt fri, følge hjertet og samvittigheten min. Når jeg gjør det, blir det bra. Slik som nå.

Vebjørn Sand har visjoner om å bygge Leonardo-bruer på alle kontinenter.

Etter en artikkel om det norske prosjektet i Associated Press, ble han invitert av The American Institute of Architects til å gjøre en USA-turné for dem. 34-åringen lanserte bruprosjektet i Seattle, på framsiden av byens største finansavis.

Gang- og sykkelbrua har vakt oppsikt verden over. I en tre siders artikkel i Time Magazine framstilles Sand som en av tre kunstnere som startet Leonardo-renessansen. For tida er en modell av brua på Italia-besøk hos Leonardo-museet i Vinci.

Sexy saker

Vebjørn tar fram et bilde av fjorårets prosjekt, fredsstjernen med en diameter på 15 meter som står ved Gardermoen.

- Det er ganske sexy prosjekter, sier han og danser, ja, han gjør faktisk det, bortover stuegulvet.

Men skynder seg så med å komme med en nøktern analyse av brua:

- Den har en evig harmoni, den hviler i sin egen selvfølgelighet. Den uttrykker møtet mellom det himmelske og jordiske. Det feminine og maskuline. Den har en type polaritet ... den binder sammen himmel og jord. Jeg er helt forelsket jeg. Og veisjefen hadde ikke noe valg, da jeg kom inn med et eventyr, et historisk prosjekt - et eventyr av ei bru!

Kan forandre liv

I Vebjørn-land er ikke veien lang mellom idé og realitet. Han forelsket seg i brua på en utstilling i Stockholm i 1994, lanserte forslaget for veisjefen i 1996 og åpner mesterverket neste vår.

- En opplevelse kan forandre et liv. Kanskje skjer det noe med et barn som sitter i baksetet på en bil og ser Leonardos bru og opplever noe vidunderlig, undrer maler, grafiker og prosjektkunstneren Vebjørn Sand.

TENKER STORT: Vebjørn Sand har endelig funnet oppskriften som skal realisere hans bruprosjekt: sponsorene skal få navnet sitt hogd inn i stein foran byggverket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media