Klar, ferdig, kjør!

Først fikk hun budsjettet i balanse med harde kutt og rå nedbemanning, så laget hun en ny organisasjon. Nå er Anne Aasheim (39) endelig klar for moroa: programplanleggingen - og den daglige morgenturen med motorsykkelen mens sola står opp.

TV2 legger om

NRKs nyhetsdirektør innrømmer at hun er spent på hva TV2 gjør med sitt sendeskjema.

- TV2 er til glede og inspirasjon for oss i NRK. Vi løper ikke etter dem, men konkurranse er sunt for mentaliteten vår. Nå strekker vi oss mye lenger enn vi gjorde da vi var alene, melder Aasheim.

Overraskelsen

Hun kan ikke understreke tydelig nok hvor avhengig NRK er av å vinne nyhetskrigen.

- Det krever omstillingsevne. Vi må nok regne med å legge om mye oftere i framtida, forklarer Aasheim.

Situasjonen for NRK er imidlertid langt lysere enn hun fryktet.

- Hadde noen spurt meg for tre år siden hvordan NRK sto i forhold til TV2, ville jeg aldri trodd at vi skulle klart oss så bra.

Vanvittig rating

- Så kan man lure på: Er seertallene så høye fordi NRK er så utrolig gode eller fordi TV2 har gjort feilgrep? Eller er det litt av begge deler? Nordmenn er et nyhetshungrig folkeslag. Selv «Norge i dag», med døgnets nest viktigste nyheter, har en vanvittig høy rating. «Norge rundt» banker Gullrute-utdelingen på TV2. Fakta slår ut «Hotel Cæsar». I tillegg hører 60 prosent på NRK radio hver dag.

Det er jo helt unikt. Men så har også NRK landets beste radioreportere og tv-journalister, hevder Anne Aasheim.

Hun var selv en respektert reporter og programleder før lysten til å administrere tok overhånd.

- Noen medieledere koketterer med at de egentlig har mest lyst til å være i felten. Men er det ikke greit å innrømme at man liker å være sjef, da? Jeg gjør faktisk det.

85 borte

Nå har det skjedd så mye med teknologien at jeg tror jeg ville vært en middelmådig journalist som jeg tviler på om jeg sjøl ville ansatt, sier Anne Aasheim og smiler.

85 av de ansatte i NRKs nyhetsdivisjon mistet jobben etter at Einar Førde på nyåret ga Anne Aasheim i oppdrag å svinge spareøksa.

- NRK hadde jo fram til i fjor bare opplevd vekst. Klart det da blir dramatisk å måtte gå så drastisk til verks. Men vi måtte få orden på økonomien. Og alle i NRK har forstått alvoret. Vi har kuttet der det er mulig. Det har ikke bare rammet fotfolket. Vi har også fjernet en rekke sjefsstillinger og slanket administrasjonen betydelig.

- Men fortsatt er det mange skjelett igjen, påstår Einar Førde?

- Han lever jo og ånder for å være flåkjefta, den mannen. Men jeg tror ærlig talt ikke det er særlig mange udetonerte bomber igjen, påstår nyhetsdirektøren.

Tåler støy

- Hvordan er det å stå ansvarlig for at folk mister jobben?

- Jeg skulle gjerne vært akkurat det foruten. Men det var umulig å komme utenom. I kreative bedrifter som NRK er vi vant til sterke personligheter, konflikter og høyt støynivå. Jeg liker ikke baksnakking og lekkasjer, men tåler godt direkte utskjelling. Som sjef må du tåle bråk og uro. Jeg blir ikke engstelig av støy. Det har aldri tatt fra meg nattesøvnen.

- Du er konstituert som nyhetsdirektør i påvente av den nye kringkastingssjefens avgjørelse. Blir du sittende også etter 16. juli?

- Jeg jobber og tar beslutninger som om jeg skal fortsette. Men sjefer bør slippe å arve sine nærmeste medarbeidere. John G. Bernander må selv kunne velge fritt. Derfor tar jeg ingen ting for gitt.

- Men du har møtt ham?

- Ja. Jeg likte fyren. Han er godt oppdatert på hva han står overfor i NRK og engasjert i nyhetssatsingen. Det virker lovende, sier Anne Aasheim.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 948143469


Varnish cache server