Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klar, ferdig, mote!

PARIS (Dagbladet): I går gikk startskuddet for en ukes prjt-à-porter visninger i Paris. Alle tendensene var der: 70-åras utopi, eksentrisk chic, ublu luksus, tekkelige shorts, dyp purpur og elegant beige. I påvente av den store sensasjonen: Tom Ford for Yves Saint Laurent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motesirkuset virvler videre. Etter London og Milano er turen kommet til Paris, som er pretensiøs nok til å kalle seg motenes hovedstad. I går åpnet Darja Richter ballet, mens Angelo Tarlazzi fikk æren av siste forestilling for kvelden med sin første motevisning på mange år.

Han ble berømt i 70-åra med sine «lommetørkle-kjoler». Nettopp 70-åra var tilbake for full fart på catwalken i går, med striper, blomster og pikante fargeklatter.

Etablerte Torrente og unge Christian Tournafol deler entusiasmen for 70-tallets utopi som blir å finne i ymse varianter våren og sommeren 2001.

Shortser

I påvente av amerikanske Tom Fords sensasjonelle debut hos Yves Saint Laurent fredag - Paris snakker ikke om annet - forsøker mange unge motedesignere å tiltrekke seg litt oppmerksomhet fra de 1974 journalistene, 395 fotografene og 93 tv-kanalene som følger hvert skritt på catwalken.

Det gjelder for eksempel franske Alexandre Mathieu, som tegnet Bjørks stripete kjole i Cannes, eller brasilianske Alexandre Herchovitch, som forsøkte å skape seg et navn i går.

- Jeg vil nå kundenes følelser og tanker, sier han.

I går lå det følelser i hvert plagg. Som for eksempel de nye shortsene Bruuns Bazar, Torrente eller John Ribbe viste i går. Frekke og tekkelige på samme tid, alt ettersom hva de matches med. Eller i en bar skulder som plutselig kom til syne hos Christian Tournafol. 2001-gevantene er ikke like gjennomsiktige som sine forgjengere, men noe tyll er igjen.

Dollargrønt

Glitter og luksus dukker opp til stas, sammen med skinnende fløyel, gull og edle stener.

Kapitalismens innflytelse var ellers å merke i den dollargrønne fargen, som får sterk konkurranse av purpurrødt og dyp, ofte mørk blå. Det var også flust av beige og duse varianter.

Li Edelkort, stoffenes guru, kaller årets trend for «holiday everyday».

Det er noe lett og ubesværet over kolleksjonene, som samtidig er mer tekkelige enn på lenge. Lett, men ikke lettvint.

Det ligger mye arbeid bak hver modell. Azzedine Alana, som for tida hedres med en stor utstilling i New York og nettopp har alliert seg med italienske Prada, ser det slik:

- En kjole er som en skulptur. Man må gå rundt den...

GLAMOUR: Kvelden blir glitrende med dette ensemblet fra Torrente. Legg merke til V-mønsteret i skjørtet
MER 70-TALL: Panelstripene gir denne blusen et klart 70-tallspreg. Med matchende skjørt, fra Christian Tournafol.
START I KIEV: Aftenkjole av den ukrainske motedesigneren Pustovit.