Klar, Ferry, gå!

Bryan Ferry går tilbake til røttene når han i år feirer 30-årsjubileum. På sitt kommende album «Frantic» samarbeider han med Roxy Music-kollega Brian Eno, og han synger Dylan igjen.

Bryan Ferry (56) er blant rockens evige gentlemen. Dressen og slipset er fortsatt på plass hos den gamle Roxy Music-sangeren, men på hans kommende soloalbum «Frantic» får vi høre ham i en musikalsk sett mer jordnær og nostalgisk utgave. Borte er de kjølige trommemaskinene fra tidligere soloskiver, og cocktailglassene fra crooneralbumet «As Time Goes By» er satt i oppvaskmaskinen.

Bryan Ferry

Født i Washington, England, 26. september 1945. Kunststudent i Newcastle da han begynte som sanger i The Banshees.

Startet i 1970 Roxy Music. Gruppa blandet ambisiøs artrock med glamrock. Brian Eno var medlem av gruppa de første åra. Ga ut åtte album fram til bruddet i 1983.

Solodebuterte i 1973 med «These Foolish Things» i 1973, der han blant annet tolket Bob Dylans «A Hard Rain's A-Gonna Fall», The Rolling Stones' «Sympathy for the Devil» og The Beatles' «You Won't See Me».

Har totalt gitt ut ti soloalbum. Det ellevte, «Frantic», gis ut 15. april i år.

Eno-samarbeid

- Det er en direkte og ærlig plate, med skikkelig band i studio og gitaren som hovedinstrument. Og jeg spiller mye munnspill, sier Ferry til Dagbladet.

Sistesporet på albumet - «I Thought» - har han skrevet sammen med sin tidligere kollega Brian Eno, deres første låtskriversamarbeid siden «Wildcat Days» fra 1994-albumet «Mamouna».

- Jeg besøkte Brian i St. Petersburg, hvor han bodde i et halvt år. Det går fryktelig lenge mellom hver gang vi har kontakt med hverandre, men kjemien er der med en gang vi begynner å jobbe sammen.

Eno var ikke med på Roxy Musics gjenforeningsturné i fjor sommer. Avslutningskonserten fra Apollo i London kommer snart på DVD.

- Det var fantastisk. Jeg fikk tilbake konsertenergien av å turnere med Roxy Music igjen. Det føles så mye riktigere å synge for mennesker i stedet for en mikrofon.

To Dylan-låter

«Frantic», som er Ferrys ellevte soloalbum, nøster også opp en annen gammel tråd: hans nære forhold til Bob Dylans låter. «A Hard Rain's A-Gonna Fall» var med på solodebuten «These Foolish Things» fra 1973, og «It Ain't Me Babe» kom med på «Another Time, Another Place» året etter.

Denne gangen prøver han seg på både «It's All Over Now Baby Blue» og «Don't Think Twice, It's Alright», førstnevnte slippes som singel 2. april.

- Dylan har flotte sanger med bra tekster. Hvis du er sanger, er ordene hans flotte å synge. Det er dessuten forbausende å se at han fortsatt holder koken og har suksess, mener Bryan Ferry.

- Du vet, det er betryggende for oss unggutta å se at det går an å ha en karriere etter at vi har fylt 60.

NOSTALGISK: Bryan Ferry (56) er en alltid ulastelig antrukket og velstelt herremann, selv i Oslo-vårens vindkast. 15. april kommer hans nye album «Frantic».