KLAR FOR GLITTER, GLAMOUR OG KJENDISNACHSPIEL: Morten Tyldum kan drøssevis med Oscar-statuetter på søndag. Seier eller ei, så skal han uansett på eksklusivt nachspiel til Madonna.  Foto: Endre Vellene
KLAR FOR GLITTER, GLAMOUR OG KJENDISNACHSPIEL: Morten Tyldum kan drøssevis med Oscar-statuetter på søndag. Seier eller ei, så skal han uansett på eksklusivt nachspiel til Madonna. Foto: Endre VelleneVis mer

Klar for å feste med Madonna i morgen

Morten Tyldum: - Dette må oppleves før man skjønner hvor utmattende det er.

LOS ANGELES (Dagbladet): For den norske regissøren blir søndag en maratondag, men også slutten på en flere måneder lang periode med gallamiddager, events, pressekonferanser og røde løpere i ett kjør.

Å være Oscar-nominert er ingen jobb for latsabber - hvertfall hvis du prøver å «ikke være kjip» og stille opp på de fleste arrangementer du blir invitert til, skal promotere filmen din mest mulig overfor de vel 6000 stemmeberettigede medlemmene av det amerikanske filmakademiet, og samtidig ivareta et visst familieliv.

Fra fest til fest Morten Tyldums Oscar-søndag blir en dag han aldri glemmer, og en dag av den lange sorten.

Den begynner med å familiekos med sjuåringen i åttedraget, og slutter på eksklusivt stjerne-nachspiel hos Madonna langt uti de små timer.

- Dette må oppleves før man skjønner hvor utmattende det er. Og det fortsetter helt fram til søndag, men når Janne og jeg sitter i bilen på vei til prisutdelinga, vet vi at det ikke er mer vi kan gjøre. Da skal vi bare kose oss og ha det gøy. Vi har bestemt oss for at Oscar-utdelinga skal bli en lett og ikke for alvorlig opplevelse, forteller Morten Tyldum til Dagbladet når vi møter ham i Los Angeles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede klokka ti på formiddagen ringer stylisten på døra for å begynne å jåle opp Janne Tyldum. Noen timer seinere står ekteparet på den røde løperen. Der skal de avgi intervjuer i nesten to timer. Halv seks på ettermiddagen begynner showet. Uavhengig om det blir prisregn eller ei går ekteparet så fra fest til fest i timesvis etter utdelingen.

Har kun to dresser -  Neste uke skal jeg bare flate ut hjemme. Vi tenkte å reise til Hawaii, men orker ikke. Jeg har ikke tall på alle gangene jeg har flydd triangelet London-New York-Los Angeles de siste månedene. Ikke noe som involverer fly føles lenger som ferie, sier han.

Han priser seg lykkelig for at han - i motsetning til kona - slipper å finne et nytt antrekk for hvert event.

- Jeg har to dresser og to smokinger, som jeg har fått sponset og som jeg simpelthen bytter på å bruke. For Janne er det noe helt annet. Si du skal på tjue røde løpere - da trenger du tjue forskjellige gallakjoler som skal finnes, prøves og sys om. Da jeg kom hjem en dag var huset fullt av stylister og minst hundre kjoler hun måtte prøve for å finne den hun skal bruke til selve Oscar-seremonien, sier han.

Vi møter regissøren bak «The Imitation Game» på Santa Monica Beach, ikke langt fra luksusvillaen der trioen har fått et nytt liv siden regissørens britisk-amerikanske krigsdrama om det matematiske geniet Alan Turing begynte å håve inn festivalpriser, gikk sin seiersgang på kinoer verden over og endte med hele åtte Oscar-nominasjoner - deriblant «beste regi».

Ærestittel resten av livet Vinden fra Stillehavet rufser til håret som daglig blir stelt og stylet av en profesjonell «groomer» som venter utenfor porten sammen med en limousinsjåfør når familien Tyldum - Morten, kona Janne og sønnen Benjamin på seks år - våkner om morgenen.

Ikke slik å forstå at Morten Tyldum er utakknemlig. Han snakker lenge om hva «The Imitation Game» har gitt ham som filmskaper og person: Et renomme som kanskje ingen annen skandinav har hatt i amerikansk filmbransje.

Om han faktisk mottar statuett eller ikke, er underordnet. Ærestittelen «Academy Award Nominated Director» vil stå foran navnet hans på alle filmplakater resten av livet. I all overskuelig framtid kan han velge og vrake i oppdrag.

FESTKLAR MED KONA: Janne og Morten Tyldum i finstasen. Foto: Knut Egil Wang/Moment
FESTKLAR MED KONA: Janne og Morten Tyldum i finstasen. Foto: Knut Egil Wang/Moment Vis mer

- Om jeg ikke kan gjøre akkurat hva jeg vil, skal jeg gjøre noe veldig dumt nå for at dette ikke blir bra, sier han.

- Hva skal du bruke denne råderetten til?

- Jeg skal finne prosjekter som jeg har lyst til å regissere her i USA, og så skal jeg bruke mitt innpass og mine kontakter til å starte egne prosjekter helt fra bunnen av.

- Blir ydmyk
Disse kontaktene omfatter ikke minst de andre regissørene som er nominert til «beste film» og «beste regi» i år - det omfatter blant annet Clint Eastwood, Wes Anderson, Richard Linklater og Alejandro G. Iñárritu, som alle omtales ved fornavn av Morten Tyldum. De er blitt en sammensveiset gjeng de siste månedene.

- Tonen oss imellom er respektfull, avslappa og gøyal. Det er en følelse av brorskap. Etter en æresmiddag guvernøren i California holdt for oss mandag, for eksempel, ble alle sittende igjen og ha nachspiel mens de rydda stolene opp på bordene. Da ble vi småfulle og lastet ned diner-scenen i «Taxi Driver» for å se hvem som kunne flest replikker utenat. Vi er jo filmnerder, alle sammen, sier Tyldum.

- Det er nesten bare andre regissører som skjønner hvor stort dette er, og hvor vanskelig det egentlig er å få laget en film. Man blir ydmyk overfor hverandre. Jeg har fortsatt ikke hørt noen si et vondt ord om noen av de andre, sier han.

- Selv Clint, den gamle ringreven, er liksom bare en av gutta. I en paneldebatt nylig ble alle regissørene stående på gangen mens de viste fem minutter av hver film. Da klappa han meg på ryggen og sa hyggelige ting om «The Imitation Game». Clint er morsom - og en legende.

USA FOR MINE FØTTER: Morten Tyldums USA-karriere er i ferd med å ta av. Foto: Endre Vellene
USA FOR MINE FØTTER: Morten Tyldums USA-karriere er i ferd med å ta av. Foto: Endre Vellene Vis mer