Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klar for å lage nye Pondus, Lunch eller Zelda?

Delta i Dagbladets tegneseriekonkurranse 2013!

HAR DU DET I DEG? Det er nok en gang klart for Dagbladets store tegneseriekonkurranse. Føler du kallet? Foto: PONDUS/FRODE ØVERLI
HAR DU DET I DEG? Det er nok en gang klart for Dagbladets store tegneseriekonkurranse. Føler du kallet? Foto: PONDUS/FRODE ØVERLI Vis mer

(Dagbladet): Bærer du på en indre serietegner? Eller er du kanskje allerede en seriekunstner i full blomst, bare at ingen ennå helt har fått øynene opp for talentet ditt ennå?

Nå er uansett tiden inne for å vise verden hva du er god for. Vi sparker nemlig i gang Dagbladets store tegneseriekonkurranse for sjuende gang.

Her skal vi finne en eller flere serieskapere som kan gå i fotsporene til suksesser som «Pondus», «Nemi» og «Lunch».

- Troverdige figurer Frode Øverli har i en lang årrekke opplevd enorm suksess med «Pondus». Han er en av tre jurymedlemmer i årets seriekonkurranse - også «Lunch»-skaper Børge Lund og «Zelda»-skaper Lina Neidestam skal være med på å kåre det som kan bli den neste stjernen på stripehimmelen.

- Troverdige figurer og miljøskildringer er et must i enhver tegneserie. Du må skrive om noe du selv tror på. Ofte er manuset viktigere enn selve tegningene - fine tegninger uten et bra manus er egentlig bare trist, er et av rådene Øverli tidligere har gitt til de som ønsker å delta i konkurransen.

Foto: NIna Hansen
Foto: NIna Hansen Vis mer

Hva de tre serieskaperne i juryen ellers ser etter i en god tegneserie, kan du se til høyre her.

- Mange talentfulle folk Tidligere har striper som «Lunch», «M», «Eon», «Kampen Park» og «Hjalmar» sett dagens lys gjennom Dagbladets seriekonkurranse.

- Jeg tror seriekonkurransene har betydd veldig mye. Sammen med Dagbladets gjesteserie har det vært den viktigste måten å nå fram til nye, norske stripeserier på, sier jurymedlem og tegneserieagent Håkon Strand.

Foto: Steinar Buholm
Foto: Steinar Buholm Vis mer

- De har fått mange talentfulle folk til å kaste seg rundt og endelig realisere ambisjonen om å lage en god stripeserie, og det har gitt veldig positive resultater. Det er nok liten tvil om at vi i Norge er ledende på stripeserier i Norden, og også blant de beste og mest suksessfulle i Europa, sier Strand.

Riktig utgangspunkt Når deltakerne i seriekonkurransen nå går i gang med å planlegge og lage stripene som skal sendes inn, er det viktig å jobbe med rett utgangspunkt.

Stripene bør fungere godt i frittstående form, og passe fysisk inn i det etablerte stripeformatet som går i blant annet Dagbladet og tegneseriebladene.

Foto: Oskar Kullander
Foto: Oskar Kullander Vis mer

- De fleste tegnere liker å tegne i et større format enn stripene skal trykkes. Frode Øverlis originaler er for eksempel i størrelsen 11 x 35 cm. Det viktige er at forholdet mellom høyde og bredde blir som stripene i Dagbladet. Men husk å ikke bli for detaljert og knotete om tingene dine må forminskes, råder Håkon Strand.

Utover høsten, fram mot innsendingsfristen 1. november, vil Dagbladet.no presentere flere tips, triks og råd til vordende serieskapere - samt arrangere nettmøter med erfarne og etablerte serieskapere. Følg med, og lykke til!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling