Klar for BBC-krim

Sunnmøringen Jan Erik Madsen har fått en rolle i den populære tv-serien «Tause vitner».

«SILENT WITNESS»: I påska starter Jan Erik Madsen innspillingene av BBC-serien «Tause vitner», som NRK1 sender lørdager. -Jeg visste ikke at serien gikk på norsk tv, men den kommer neppe før neste år, sier skuespilleren fra Sunnmøre.
 Foto: Anders Grønneberg
«SILENT WITNESS»: I påska starter Jan Erik Madsen innspillingene av BBC-serien «Tause vitner», som NRK1 sender lørdager. -Jeg visste ikke at serien gikk på norsk tv, men den kommer neppe før neste år, sier skuespilleren fra Sunnmøre. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Norske Jan Erik Madsen (36) skal spille en kynisk mangemilliardær i «Silent Witness» («Tause vitner»).

Bor i London Bortsett fra en liten gjesterolle som den polske skurken Pjotr Warszawski i «Hotel Cæsar» er sunnmøringen lite kjent for nordmenn.

- Jeg har spilt teater i Norge, men utdannet meg i England og har lenge hatt utlandet som arbeidsplass, sier Jan Erik Madsen.

Nå kan hans anonymitet i hjemlandet være over, får nå har han fått en betydelig rolle i BBC-flaggskipet «Silent Witness» - som går under navnet «Tause vitner» på NRK1 lørdager.

Populær krim - Det er klart det kan være en døråpner for meg i England, sier Erik Madsen, som er han utenlandske navn i bransjen.

I krimserien er Emilia Fox den store stjerna som rettsmedisiner.

ACTION: Her ser vi Jan Erik Madsen med gevær i en scene fra filmen «Age of Heroes», med bl.a. Aksel Hennie og Sean Bean. Foto: «Age of Heroes»
ACTION: Her ser vi Jan Erik Madsen med gevær i en scene fra filmen «Age of Heroes», med bl.a. Aksel Hennie og Sean Bean. Foto: «Age of Heroes» Vis mer

Den er blant BBC aller mest populære spenningsserier, og det lages bare ti episoder i året.

- Jeg skal i første omgang være med i fire episoder, med opsjon på flere. Det avhenger litt av hvordan det går med skjebnen til den amerikanske manipulerende og kyniske mangemilliardæren jeg skal spille.

Gordon Ramsay-parodi Som 21 åring var den unge sunnmøringen utdannet ved britiske The Arts Educational School i London. Han har jobbet ved Teatret Vårt i Molde og Trøndelag Teater i Trondheim - og hatt gjesteroller og engasjement ved andre norske teaterscener.

- Men jeg søkte tidlig ut. Nå bor jeg i London, jobber der - og mye i Tyskland, forteller han.

I 2010 løsnet det for Jan Erik Madsen i Tyskland. Det skjedde etter at han fikk rolle i den populære krimserien «Kommisar Stolberg». Han spiller også rollen Norton Jersey, som er en parodi på tv-kokken Gordon Ramsay.

Avholdsmann Madsen har så å si sluttet med teater og musikaler, og jobber stort utelukkende med tv- og spillefilmer. Han er en allsidig skuespiller som gestalter de fleste roller.

- Jeg har jobbet hard i mange år. Jobber og anerkjennelse kommer ikke rekende på en fjøl, sier han.

Jan Erik Madsen beskriver seg nærmest som avholdsmann. Han er nesten alltid på jobb, og er avhengig av å være skjerpet og uthvilt.

- Da kan man ikke ha hangover. Jeg holder meg like godt unna alkohol, bortsett fra når jeg er på ferie og kan logge helt ut.

EMILIA FOX: Hun har hovedrollen i britiske krimmen ««Tause vitner». Foto: Scanpix/Reuters/Suzanne Plunkett
EMILIA FOX: Hun har hovedrollen i britiske krimmen ««Tause vitner». Foto: Scanpix/Reuters/Suzanne Plunkett Vis mer
SKUESPILLER Jan Erik Madsen. Foto: Nick Wall/Age Of Heroes
SKUESPILLER Jan Erik Madsen. Foto: Nick Wall/Age Of Heroes Vis mer