Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klar for litt arktisk elektrorock?

Niko Valkeapää hyller 80-tallets synthmusikk.

Foto: Georg Buljo
Foto: Georg Buljo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALBUM: «Arctic art rock» kaller Niko Valkeapää og hans faste komponist Georg Buljo musikken på «ÄÄ».

Albumet, som er hans andre i år (!), skiller seg ganske mye fra den samiske artistens tidligere plater, der han har malt svevende og dvelende lydbilder  og nærmest fanget nordlyset gjenom musikken.

Synthbasert Og mens april-utgivelsen «Gusto» var nedstrippet og akustisk, mer i americana-land, er« ÄÄ» et godt stykke unna med sin vekt på synthbasert elektronisk musikk og 80-tallsinspirerte poplåter - med referanser til artister som Talk Talk, Ultravox og Japan.

Trompeter Per Willy Aaserud og gitarist og programmerer Georg Buljo styrer begge synthene, Helge Harstad spiller bass og Tom Rudi Torjussen trommer.

Fengende Valkeapää er mer fengende enn melankolsk på «ÄÄ».

Åpningen «Amas Ámadadju / Strange Face» er symfonisk, catchy pop som fungerer utmerket. Mest vellykket er likevel låtene der det melodiske får mer fokus enn den kjøligere elektrorocken, og der den milde stemmen til Valkeapää får mest rom — som i to andre høydepunkter, «Vieris Olbmot / Strange People» og sistelåta «Vielgat / White».

«ÄÄ»

Niko Valkeapää

4 1 6
Plateselskap:

Duippidit / Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Niko Valkepää spiller i Tana i morgen kveld (8.9), Nasjonal Jazzscene i Oslo 5. oktober og Oslo World Music Festival 3. november.

image: Klar for litt arktisk elektrorock?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!