Klar for Scorsese

Flere i Hollywood undrer seg over at regissør Martin Scorsese (60) aldri har fått Oscar. «Feilen» blir nok rettet opp under Oscar-utdelingen neste søndag.

LOS ANGELES/NEW YORK (Dagbladet): - Jeg har ikke lenger problemer med at jeg ikke fikk Oscar på 70-tallet, men jeg var skuffet da jeg ikke fikk for «Godfellas» i 1990. Jeg har trøstet meg med at jeg har fått jobbet med de mest talentfulle, fantastiske menneskene i filmbransjen - og fått laget noen rimelig gode filmer, sier Martin Scorsese, filmregissøren bak det brutale dramaet «Gangs of New York», som snart er sett av 100000 i Norge.

Scorsese er riktig nok ikke ensom i kategorien å ha blitt nominert for Oscar tre ganger - og tapt samtlige. Også Alfred Hitchcock, Robert Altman og Stanley Kubrick er i samme klasse.

Lagde drømmefilmen

Det tok «Marty» hele 32 år å få laget filmen basert på Herbert Asburys klassiske bok om den brutale virkeligheten i New Yorks tidlige år. Og det har vært alvorlige produksjonsproblemer, forsinkelser, budsjettoverskridelser og rykter om krangel i kulissene.

- Jeg aner ikke hvor mange versjoner av filmen jeg har hatt i hodet gjennom åra, men jeg er fornøyd med hva jeg nå har levert, selv om jeg drømte om å bygge Brooklyn Bridge på nytt. Og nei, la det være klart: Dette er den endelige versjonen. Det blir ikke noe mer på DVD.

Ny film med Leo

Scorsese fikk med seg de skuespillerne han ville ha i «Gangs of New York». Skuespillere han deler samme sensibilitet og filmsmak med.

- Jeg føler en liknende følelsesmessig kontakt med Daniel Day-Lewis og Leonardo DiCaprio som med Robert De Niro. Jeg stoler helt blindt på deres intuisjon. De er ærlige, dedikerte skuespillere. Leo liker i tillegg de samme filmene samme som meg. Han skjønner film. Han er glup, sier Scorsese, som allerede er i gang med forberedelsene til filmen «The Aviator» med DiCaprio.

Elsker film

- Kan du se deg selv utenfra og analysere deg selv som filmmaker?

- Jeg elsker filmer og dets liv, og jeg elsker det for mye til at jeg kan kritisere film. Men jeg rister på hodet når folk skryter og sier «Oh, Marty, dette er fantastisk arbeid». Da svarer jeg: «Sorry, man, du har ikke sett så mange filmer som meg.» Jeg vet hvor lista ligger.

Regissørene

De øvrige nominerte i kategorien beste regissør, er: Stephen Daldry («The Hours»), Rob Marshall («Chicago»), Roman Polanski («Pianisten») og Pedro Almodsvar («Talk to Her»).

«MARTY»S TUR: En av de største nålevende amerikanske filmregissørene, Martin Scorsese (til høyre), ligger an til å få sin første Oscar. Hans siste film, «Gangs of New York», er snart sett av 100000 i Norge. Her er Scorsese og Leonardo DiCaprio under innspillingen av filmen.