Klar med cd i «heroinbyen»

Plateaktuelle Steve Earle er fri for heroin, men Oslo er langt ifra «rein». Earle minnes Norges hovedstad som en av de byene der det var lettest å få tak i heroin. Han tror byen er på verdenstoppen fortsatt.

- Bare på de få hundre meterne jeg nå har gått, kunne jeg kjøpt heroin. Jeg så flere selgere, sier Earle. Han har gått fra Grand Hotel i Karl Johans gate og opp til Dagbladet i Akersgata.

Egentlig hadde han tenkt å snakke om den nye plata si, «Transcendental Blues». Men mannen som har opplevd den amerikanske drømmen - og det amerikanske helvetet - vil heller snakke ut om det han har mest på hjertet etter spaserturen. Han må si noen sannhetsord om heroin og narkotika.

Kjøpte stoff i Oslo

- Det er så trist å se på de folkene som sliter med narkotika. Jeg vet hvor vondt de har det. Jeg har bare lyst til å ta i dem og rope: «Hei! Ser du ikke at du holder på å ødelegge livet ditt!» sier Earle, og forteller at det finnes bare én oppskrift for narkomane:

- Få struktur på livet ditt. Sett deg mål og bestem deg for å gjennomføre dem.

- Hva gjorde du for å komme deg ut av heroinhelvetet?

- Jeg bestemte meg for å slutte. I stedet begynte jeg å fiske, gå på møter, ta vare på familien, legge noen rammer for livet. I dag gjør jeg mye mer enn jeg gjorde for fem år siden, sier Earle, som selv har kjøpt stoff på gata i Oslo.

Ikke så komplisert

- Vil du holde deg rein resten av livet?

- Jeg holder meg unna heroin til jeg går til sengs i kveld, jeg. Når jeg står opp i morgen må jeg gjennomføre de målene jeg har satt meg - og si til meg selv igjen: Aldri mer narkotika. Sånn er det, sier Earle, putter snadda i kjeften og patter på en pipe med tobakk.

- Det å bli fri for narkotika er ikke så komplisert som mange vil ha det til. Det gjelder bare å være litt kompromissløs overfor seg sjøl.

Selv bestemte han seg for å arbeide mer. Resultatet av fem år uten dop er nesten hundre låter, et titall noveller og hundrevis av dikt. På hans nye album, «Transcendental Blues», som kommer ut i dag, er han innom alle de stilartene han har vært innom: Rock, hillbilly, bluegrass og country.

I august kommer han tilbake til Norge for å holde konsert. Uten å trekke på gata for å kjøpe stoff.

<B>STOFFRI:</B> Musikeren Steve Earle har byttet ut heroinsprøyta med snadda.