Klar med Grieg-opera

Musikkhistorisk begivenhet: Ragnar Søderlind har skrevet ferdig Edvard Griegs ufullendte opera «Olav Trygvason». Premiere er i Bergen høsten 2000.

Edvard Grieg var i 1873 på god vei til å skrive sin første opera «Olav Trygvason» sammen med Bjørnstjerne Bjørnson. Men så kom det forlokkende tilbud fra dr. Ibsen om å sette musikk til «Peer Gynt», og den gamle konge måtte vike plassen. Avhoppet førte til et mangeårig brudd mellom Grieg og Bjørnson, og operaen ble aldri fullført.

Dristig

Men nå har Ragnar Søderlind og tekstforfatter Knut Jørgen Moe dristig nok plukket opp tråden. Det over 100 år gamle og 40 minutter lange musikkstykket blir integrert i den nye operaen.
- Dette er ikke noe forsøk på å bli den nye Grieg og Bjørnson, forsikrer de to.

- Det er ikke noe poeng å etterlikne. Vi ville finne et uttrykk som er inspirert av hva de har gjort. Vi har gått gjennom alle kilder som finnes fra arbeidet, men det gir egentlig lite informasjon om hva Grieg og Bjørnson har tenkt med en ferdig opera. Men vi skal i alle fall inkorporere det nyskrevne materialet i Grieg/Bjørnsons arbeid og skape en ny dramaturgisk bue. Men Bjørnson får det første og siste ordet, lover Søderlind og Moe.

Takket nei

Søderlind og Moe har jobbet med operaen aktivt i tre år. I går ble den overlevert operasjef Bjørn Simensen. Som på sin side håpet på premiere i Bergen om tre år. Tryggvason-staden Trondheim måtte utrolig nok takke nei til operaen fordi uroppføringen av Norges første opera «Fredkulla» tok mesteparten av tid, penger og krefter fra det lokale kulturliv.