Klar med Grieg-opera

Musikkhistorisk begivenhet: Ragnar Søderlind har skrevet ferdig Edvard Griegs ufullendte opera «Olav Trygvason». Premiere er i Bergen høsten 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Edvard Grieg var i 1873 på god vei til å skrive sin første opera «Olav Trygvason» sammen med Bjørnstjerne Bjørnson. Men så kom det forlokkende tilbud fra dr. Ibsen om å sette musikk til «Peer Gynt», og den gamle konge måtte vike plassen. Avhoppet førte til et mangeårig brudd mellom Grieg og Bjørnson, og operaen ble aldri fullført.

Dristig

Men nå har Ragnar Søderlind og tekstforfatter Knut Jørgen Moe dristig nok plukket opp tråden. Det over 100 år gamle og 40 minutter lange musikkstykket blir integrert i den nye operaen. - Dette er ikke noe forsøk på å bli den nye Grieg og Bjørnson, forsikrer de to.

- Det er ikke noe poeng å etterlikne. Vi ville finne et uttrykk som er inspirert av hva de har gjort. Vi har gått gjennom alle kilder som finnes fra arbeidet, men det gir egentlig lite informasjon om hva Grieg og Bjørnson har tenkt med en ferdig opera. Men vi skal i alle fall inkorporere det nyskrevne materialet i Grieg/Bjørnsons arbeid og skape en ny dramaturgisk bue. Men Bjørnson får det første og siste ordet, lover Søderlind og Moe.

Takket nei

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer