SAMMEN IGJEN: Bård Tufte Johansen og Harald Eia lager nytt show, «Brille», som skal gå på Nrk fra nyttår til påske 2012. Her er de etter en testkjøring av showet på Litteraturhuset. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SAMMEN IGJEN: Bård Tufte Johansen og Harald Eia lager nytt show, «Brille», som skal gå på Nrk fra nyttår til påske 2012. Her er de etter en testkjøring av showet på Litteraturhuset. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Klar med «ukontroversiell Hjernevask»

Bård og Harald tar på seg brillene, og lager underholdning av vitenskap i sitt nye tv-konsept.

(Dagbladet): Harald Eia og Bård Tufte Johansen dukker snart opp på tv-skjermen igjen i sin nye tv-serie «Brille».

Ukontroversiell hjernevaskversjon - Utgangspunktet er hva vi selv er interessert i. Det endrer seg i ulike faser av livet, og akkurat nå er vi blitt litt nerdete på historie, biologi, forskjellige typer vitenskap, sier Harald Eia.

- Dette er den ukontroversielle versjonen av «Hjernevask». Uten politisk slagside, sier Tufte Johansen.

- Men det hadde jo ikke «Hjernevask» heller, sier Eia.

- Nei, det er sant. Jeg hørte det ble feil akkurat i det jeg sa det, unnskylder Tufte Johansen.

Kombinert med vennen Nils Brenna, tidligere analysesjef i NRK, som lager meningsmålinger og har blikk for rare og overraskende funn, danner det grunnlaget for komikerparets nye tv-konsept: «Brille».

- Det er veldig mange rare funn i sånne spørreundersøkelser, for eksempel hva folk synes er eklest å spise - brutt ned på fylker og partitilhørighet, sier Tufte Johansen.

Vil framkalle altter Fra januar skal det sendes på NRK én gang i uka, med Harald Eia som programleder — og tre andre komikere eller taleføre kjendiser i panelet, i tillegg til Bård Tufte Johansen. Bak kulissene er Ole-Martin Ihle, Eias makker fra «Hjernevask», også med i prosjektet.

Poenget er at deltakerne skal resonnere seg fram til løsninger på oppgaver med et vitenskapelig utgangspunkt.

- Målet med programmet er at folk skal le underveis, og når de så får fasiten på oppgaven etterpå skal de si åååh, sier Eia.

Uten parykker Hvorfor er det for eksempel så mange rundkjøringer i Norge, hvorfor er tastaturet på pc-en bygget opp som det er, hvorfor er det ei flue nederst i pissoaret - og hva er opprinnelsen til ulike språklige uttrykk. Det siste var blant annet tema da duoen hadde en testkveld med to gjennomkjøringer på Litteraturhuset i Oslo i helga, der Egil Hegerberg, Siri Kristiansen, Sarah Sørheim og «Charter»-Svein Østvik var blant paneldeltakerne.

- Det er litt deilig å lage ting som ikke innebærer bruk av parykker, sier Eia før Tufte Johansen skyter inn:

- Men vi har folk som passer på dem. Parykkansvarlige. Vi bruker masse penger på det.

- Er dere ferdig med sketsjehumoren?

- Vi forsøker å variere uttrykket litt, sier Eia.

Sur Ap-velger Om det ikke blir parykker, blir det briller. I alle fall for Eia. Han skal bruke briller i stedet for linser under programmet. Hans egne, pregløse briller med tynn innfatning.

- Det er helt vanlige briller. Jeg ser ut som en sur Arbeiderpartiet-velger, forklarer Eia.

- Er det deilig å lage noe som er ukontroversielt?

- I «Storbynatt» var det som å svømme i store bølger, kaldt vann. Nå har vi mer kontroll, sier Tufte Johansen.

- Du blir gal av å være kontroversiell hele tida. Du blir forrykt. I fjor ble jeg sliten av det, spesielt med «Hjernevask», sier Eia.

- Men du skal ikke være så sikker. Det kan godt hende at det kommer én liten ting som blir skikkelig kontroversielt. For eksempel noe om tatere, sier Tufte Johansen.

- Mm, og tvangssterilisering, sier Eia og mumler videre på en vits det kanskje ikke er meningen av vi skal høre.