- klar om et Øya-blikk...

Hun hadde de lengste beina, de korteste skjørtene, de kuleste støvlettene og den tøffeste makeupen. Pappa het Frank Sinatra, og hun arvet stemmeprakten hans. Lørdag kommer Nancy Sinatra (62) til Oslo og Øya-festivalen.

Det er ikke opphavet som skal ha æren for at hun ble en av popens første kvinnelige ikoner. Skal noen æres, så er det Lee Hazelwood. Det var han som sa: Tenk på sex! Bit i tekstene!

Bare fire konserter blir det i Europa i denne omgang. En av dem er på Øya-festivalen i Oslo.

- Ja, dere var heldige med den, ler Nancy, på en krystallklar telefonlinje fra Los Angeles. Klokka er 09.00 L.A.-tid. I musikerkretser er det så godt som midt på natta .

Gleder seg til Oslo

Nancy er opplagt og godt forberedt. Hun har ikke arvet opphavets whiskyvaner.

- Jeg er veldig glad for å få spille i Norge. Jeg har hørt at det skal være så vakkert der. Er det noe jeg absolutt må se når jeg er i Oslo?

Hun får turistguideversjonen med Kon-Tiki, Vikingskipene, Holmenkollen, sightseeing på fjorden og Munch-museet.

- Jeg vil se så mye som mulig. Ofte får jeg ikke se noe av landet jeg besøker. Blir kjørt til hotellet, spiser, sover og blir kjørt til spillestedet. Ingen ting er så trist som å komme hjem fra jobb og erkjenne at man bare har sett hotellet og konsertstedet...

Knallbra bandkjemi

Nancy gleder seg til å turnere med bandet og roser musikerne sine, ikke bare for det musikalske.

- Sosialt er det helt fantastisk. Pianisten min har vært med siden 1965. Resten av bandet har vært med i åtte år, bortsett fra en fersking, som ble med for to måneder siden. Vi kommer utrolig godt overens, og det er viktig. Å turnere sammen er en ganske intim greie. Vi reiser, spiser og spiller sammen. Guttene mine er knallkarer, forsikrer Nancy.

Forbilde

Turneen kommer midt i bryllupsforberedelsene for hennes eldste datter.

- Hun er 28 og skal gifte seg i september. Den yngste, på 26, er alt gift. Barnebarn har det ikke blitt, men jeg håper!

- Så det er mamma som organiserer bryllupet?

- Ja, for det er jo ingen pappa der. Han døde svært ung. Men vi hadde jo bestefar, Frank. Han stilte opp for jentene hele veien. Vi er en sammensveiset familie. Mamma og hennes fem søstre var mine forbilder. De formet meg, og jeg tror jeg har vært en god rollemodell for jentene mine.

- Du tok en lang pause for å være hjemme med barna?

- Nesten 20 år. Det er jeg stolt over. De er to nydelige personligheter. Jeg tar gjerne æren for det.

Elsker Madonna

Nancy ble et forbilde for artister som Sheryl Crowe, Chrissie Hynde, Debbie Harry og, ikke minst, Madonna. De opplevde Nancy i barndommen og ble inspirert. Madonna har sagt det direkte.

- Akkurat det er veldig smigrende. Jeg håper det er sant! Spesielt moro er det at Madonna sier at jeg har inspirert henne. Jeg elsker Madonna. Hun er så smart, en fantastisk businesskvinne. Drivende dyktig på PR. Det var aldri jeg!

- Når du tenker tilbake, er det noe du ville gjort annerledes?

- Ja! Jeg ville lagd meg min egen kolleksjon med støvletter! At jeg ikke tenkte på det . Det var en opplagt ting å satse på etter suksessen med «TheseBoots Are Made For Walking». Se for deg: «These Boots Were Made By Nancy»... Ellers angrer jeg ingen ting.

Feminist

Av alle ting ble Nancy Sinatra også et ikon for feministene i USA.

- Feminismen lever. I dag er det ingen unge kvinner som lar seg tråkke på. Vi har kommet et godt stykke på vei, men vi er ikke i mål før vi har oppnådd lik lønn for likt arbeid. Der er det dessverre langt igjen. Og det er helt skandaløst, slutter Nancy Sinatra.

INGEN DUETTER: - Mange vil ha duettene jeg gjorde med Lee Hazlewood, men Lee er jo ikke med, så dere må komme med andre ønsker, oppfordrer Nancy Sinatra.