Klar seier, uklar politikk

Dagbladets leder 10. september

Meninger

Det blir regjeringsskifte etter gårsdagens stortingsvalg. De borgerlige partiene som har forpliktet seg til å gi landet en annen regjering, har fått et tydelig flertall. Men til tross for den klare borgerlige seieren, gir valget en uklar politisk situasjon. Hva slags regjering dette blir, er fortsatt usikkert. Men Høyre har plassert seg som det ledende partiet på borgerlig side, mens et svekket Fremskrittsparti i forhold til valget i 2009, vil innta en suveren annenplass. Med utsikt til regjeringsmakt, innebærer valget for Fremskrittspartiet et avgjørende skille. Tida som protestparti er for alvor over. Siv Jensens strategi om å skape et regjeringsdyktig parti, har lyktes.

Høyre og Fremskrittspartiet til sammen er styrket siden forrige valg. De to sentrumspartiene, KrF og Venstre, er til sammen klart mindre enn Frp. Valgresultatet er likevel et signal om at de borgerlige velgerne ikke ønsker en politikk med tyngdepunkt til høyre for Høyre. Venstre og KrF får en plass i det borgerlige samarbeidet som må bety at en ny regjering under ledelse av Høyres Erna Solberg ikke kan føre en eventyrpolitikk av den type Fremskrittspartiet har tatt til orde for både i Stortinget og i valgkampen. Men det hviler et tungt ansvar på Venstre og KrF for at det skal lykkes.

Det er mange uklarheter som må avklares under de forhandlingene på borgerlig side som nå starter. De fire partiene var stort sett ikke enige på forhånd om noe annet enn å garantere et skifte. Hva skiftet skal brukes til, er så langt usikkert og vil bero på de forhandlingene som vil pågå i ukene som kommer. Forhandlingene må også avklare hvem som blir med i regjeringen, men det er all grunn til å tro at statsministerkandidat Erna Solberg vil manøvrere iherdig for å få alle fire partier med. Å danne en mindretallsregjering sammen med Fremskrittspartiet må fortone seg som den dårligste av alle løsninger, både sett fra Høyres synspunkt, og av hensyn til landets framtid.

Det avgjørende skillet mellom en regjering med stor innflytelse for Fremskrittspartiet og en regjering balansert merkbart av de to sentrumspartiene, vil være forskjellen mellom om en uansvarlig og en ansvarlig økonomisk politikk, en dårlig og en bedre klimapolitikk, en stram og en mer liberal innvandringspolitikk. Også fra tunge internasjonale økonomiske miljøer er det kommet advarsler mot ytterligere økning av bruken av oljepenger i statsøkonomien. Det internasjonale pengefondet skriver i en rapport at landet allerede med den nåværende økonomiske politikken står i fare for å pådra seg det som kalles en hollandsk syke. Fremskrittspartiets mange løfter under valgkampen står i veien for en ansvarlig økonomisk politikk som trygger velferden og næringslivet.

Regjeringsforhandlingene som nå starter, blir knallharde. Fremskrittspartiet og de to sentrumspartiene står fortsatt langt fra hverandre i sentrale politiske spørsmål. Det ligger i koalisjonspolitikkens natur at alle deltakere vil kjempe for å få gjennomslag for sine standpunkter i flest mulig saker. Utfordringene til statsministerkandidaten og hennes parti er å balansere politikken slik at den ikke setter over styr det som ble reddet av den rødgrønne regjeringen under og etter finanskrisen.

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde det i natt klart at han vil innlevere sin avskjedssøknad. De rødgrønne greide ikke å vinne et tredje valg, slik de ønsket. Men Arbeiderpartiet er kommet rimelig godt ut av valget, og fikk nesten like stor oppslutning som ved valget i 2005, som var det første med rødgrønn koalisjon. Partiet går nå i opposisjon, en «ansvarlig og konstruktiv opposisjon». Her kan partiet etter hvert gjøre tilværelsen sur for de to sentrumspartiene som vil utgjøre en del av Erna Solbergs regjeringsgrunnlag. Den kommende stortingsperioden vil så visst ikke bli kjedelig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.