DEBATT

Debatt: Klimapolitikk

Klar tale til Stortinget: Skjerpings, det er på tide å ta ansvar

Vi brukte lørdagskvelden på å bekrefte at dere er helt i utakt med Norges studenter.

Hver lørdag: Studentersamfundets medlemsmøte er helt unikt i nasjonal sammenheng ved at det samler opp mot 500 studenter hver lørdag kveld, skriver Studentersamfundet i Trondheim. Foto: foto.samfundet.no
Hver lørdag: Studentersamfundets medlemsmøte er helt unikt i nasjonal sammenheng ved at det samler opp mot 500 studenter hver lørdag kveld, skriver Studentersamfundet i Trondheim. Foto: foto.samfundet.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Med 12 000 medlemmer er Studentersamfundet i Trondhjem Nordens største studentersamfunn. På dagen 106 år etter vårt første møte fant sted, vedtok studentenes storsal en resolusjon. Vi har ikke for vane å ytre oss ofte, men nå vil vi ha endring.

Resten av Norge (statsråder, dette gjelder også dere) satt spikret foran tv-skjermen, med tacolefsa i den ene hånda og fjernkontrollen i den andre. Vi brukte lørdagskvelden på å bekrefte at Stortinget er helt i utakt med Norges studenter. I stedet for å stirre inn i en skjerm og krysse fingrene for å få mer enn tre rette i Lotto, vedtok vi, studentene, å kreve at:

  • Staten må slutte å subsidiere leting etter olje og gass omgående og produksjonen må fases ut.
  • Planer om olje- og gassproduksjon i Lofoten, Vesterålen og Senja må bli skrinlagt for godt.
  • Det må bli større satsing på forskningssentre for miljøvennlig energi, blant annet burde kompetansen fra forskningsmiljøene i Trondheim bli mer helhetlig rettet mot å skape et lavutslippssamfunn.

Våre forslag er ikke radikale, de er rasjonelle. Endringen må skje i Norge så vel som i resten av verden. Nei, norsk petroleumsproduksjon er ikke miljøvennlig. Olje og gassfelt som allerede er i drift, inneholder alene for mye utslipp til å overholde Paris-avtalen - selv om all kullproduksjon skulle stanse over natten. Det er en dårlig idé å putte kull på bensintanken, og vi må uansett slutte med begge deler for å nå togradersmålet.

Vi er lei av Stortingets ønske om å få i både pose og sekk. For oss er det vanskelig å skjønne hvordan «det grønne skiftet» skal komme, uten at dette skal ha stor effekt på norsk petroleumsutvinning. Det hadde vært morsomt å se Stortingets klimapolitikk bli prøvd en runde i «Folkeopplysningen» på NRK.

I regjeringsplattformen står det at Norge skal styrke Forskningsrådets forskningssentre for miljøvennlig energi. Dette applauderer vi. Men kom igjen da, litt tøffere går det da an å være. Utfordringene vi står overfor krever en helt ny retning for å finne løsningene vi trenger. Studentene er klare for å åpne døren inn til fremtidens samfunn. Bare gi oss nøkkelen, som her vil være en grunnleggende omlegging av tankegang og ressurser. Det er på tide å la NTNU bruke slagordet sitt «kunnskap for en bedre verden» uten en lodden bismak av olje hver gang det nevnes.

Studentersamfundets medlemsmøte er helt unikt i nasjonal sammenheng ved at det samler opp mot 500 studenter hver lørdag kveld. Dette for å diskutere og debattere alt mellom himmel og jord. Erna og Jonas har besøkt oss dette året, men ingen har overbevist oss i klimadebatten. Så, fra ett rundt hus til et annet: Skjerpings folkens, det er på tide å ta ansvar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer