Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klar tale

Det blir det ingen reservasjonsrett, slik mange leger har praktisert i de 40 åra vi har hatt selvbestemt abort, men en reservasjonsmulighet.

ABORT: «Der retten til abort er trygg for alle, kan man forsøke å vise litt respekt for de leger som synes dette spørsmålet er vanskeligere enn det Norges majoritet gjør», skriver Bent Høie (H) om reservasjonsretten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ABORT: «Der retten til abort er trygg for alle, kan man forsøke å vise litt respekt for de leger som synes dette spørsmålet er vanskeligere enn det Norges majoritet gjør», skriver Bent Høie (H) om reservasjonsretten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Debattinnlegg

Fastleger kan få mulighet til å reservere seg mot aborthenvisning, men bare i tilfeller der kvinnenes rettigheter ikke svekkes. Dagbladets redaktører mener jeg mumler om saken. Det skyldes kanskje min vestlandsdialekt. Om de har problemer med å høre, burde de likevel klare å lese.

I skrift har vi vært klare og tydelige, igjen og igjen. Vi har hatt full åpenhet. Jeg har lagt fram en detaljert skisse, svart på en rekke spørsmål fra Stortinget og deltatt i debatter. Over jul kommer det et høringsnotat som sendes på vanlig offentlig høring, og Stortinget vil til slutt ta stilling til ordningen i en lovendring i den kommunale helse- og omsorgsloven.Vi politikere har et ansvar for at budskapet vårt blir forstått. Men en lederskribent i en riksavis burde også ha et ansvar for å sette seg inn i det man skriver om.

La meg derfor slå fast, hensynet til pasienten skal veie tyngst. Derfor blir det ingen reservasjonsrett, slik mange leger har praktisert i de 40 åra vi har hatt selvbestemt abort, men en reservasjonsmulighet i de tilfeller der kommunen ønsker det, og er sikre på at alle kvinner får rett på de helsetjenestene de har krav på.Det skal være full åpenhet. Alle pasienter skal få vite om en lege reserverer seg - åpent på nett, og direkte om ens lege vil benytte seg av det. Dette hopper Dagbladets skribent glatt over. Kritikken om fastlegebytte i små kommuner er feil. Er bytte vanskelig, blir det ingen reservasjon. Det skal tilrettelegges for unge som ønsker å bytte.

En liten andel av norske leger opplever samvittighetskvaler knyttet til å henvise til abort. Det bør vi forsøke å ta hensyn til. Men, det skal ikke skje på en måte som svekker kvinners rett til selvbestemt abort. Det skal ikke gjøres noen endringer i norsk abortlovgivning. Det reises ingen tvil om dette, som Dagbladet skriver. Den er bunnsolid. Men der retten til abort er trygg for alle, så kan man forsøke å vise litt respekt for de leger som synes dette spørsmålet er vanskeligere enn det Norges majoritet gjør. Dagbladet mener uklarhet om hva en reservasjonsmulighet vil innebære er en ulempe. Selv sprer avisas lederskribent usikkerhet ved ikke å ha satt seg inn i saken.