Klar til kamp om teatergull

I fjor kjempet de til seg gullmedaljen. Den håper Harald Eia, Jan-Paul Brekke, Helen Vikstvedt og Torbjørn Harr å beholde når Nordisk Mesterskap i teatersport går av stabalen på hjemmebane denne uka.

Topptrente lag fra Sverige, Finland og Danmark ankommer Oslo for å forsøke å frata tittelforsvarerne det som blir kalt idrettens styggeste trofé.

- Det blir spennende med det finske laget. De er veldig finske, for å si det sånn, sier Helen Vilstvedt, som ifølge gutta på laget er Norges ubestridte teatersportdronning.

- Hun har lært oss alt vi kan, sier Jan-Paul.

Helen er gift med kanadiske Tony Totino, som vel kan få æren for å ha brakt teatersporten til Norge.

Går for å vinne

- Hva er egentlig teatersport?

- Teatersport er en konkurranse i å improvisere best ut fra visse oppgaver. Sketsjen blir bedømt av publikum eller egne dommere, forteller Jan-Paul.

Fins det noen regler?

- Den eneste regelen i teatersport er at det ikke må være kjedelig. Alt trenger ikke nødvendigvis være morsomt, men det må ikke bli kjedelig.

Hvor mye er teater og hvor mye er sport?

- Det er mest teater. Vi er stort sett skuespillere som holder på med dette. Men konkurranser med bedømming er jo ikke så vanlig i teatret, sier Helen.

Konkurranseinnstinktet er absolutt tilstede hos det norske laget.

- Vi går for å vinne. Hvis vi ikke vinner kommer vi sikkert til å late som ingenting, men det er klart vi blir skuffa, sier Jan-Paul.

Spirituelt forberedt

Noen få dager før de innledende rundene begynner er det et rolig lag vi har foran oss.

- Vi har forberedelsene under kontroll, sier Jan-Paul. - Det er mange komponenter som spiller inn; mentale, fysiske, spiritulle...

- seksuelle og metafysiske, fullfører Helen.

- Dessuten har jeg klippa håret.

Årets Nordiske Mesterskap finner sted i Centralteatret. De innledende kampene går torsdag og fredag klokka 19.00, med finalen på lørdag.

Juryen består blant annet av teatersjefene Ellen Horn og KJetil Bang-Hansen.