Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klara elsker Sofie

Thomas Marco Blatt debuterer med ungdomsbok om komplisert forelskelse.

KYNDIG DEBUTANT: Thomas Marco Blatt har skrevet sin første roman for barn og unge, om Klaras heftige forelskelse i Sofie.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
KYNDIG DEBUTANT: Thomas Marco Blatt har skrevet sin første roman for barn og unge, om Klaras heftige forelskelse i Sofie. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Klara er snart tolv år og bestevenner med Matias. Men hun er ikke forelsket i ham, slik alle tror.

Det er nabojenta Sofie som er gjenstand for Klaras begjær.

Prisbelønt
«Hvis du lyver» er Thomas Marco Blatts første bok for barn og unge. Han har tidligere utgitt tre kritikerroste diktsamlinger, og fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for den første.

Å skrive for barn byr ikke på problemer for Blatt. Ryddig og lettbent formidler han historien om Klara. Hun er en vanlig jente i en vanlig kjernefamilie i et vanlig borettslag.

Klara er - litt overraskende - forsonet med at hun er forelsket i en jente. Det har hun alt akseptert. Spørsmålet er heller: Hvordan skal hun fortelle det?

Uredd jente
Blatt har gjort det litt lettere for seg selv ved å legge Klaras erkjennelse av at hun er forelsket i en jente, til fortid. Han skriver: «Den høsten Sofie flyttet til Stjerneskuddalen, var Klara syk en hel uke.» Førti sider senere gjentar og utdyper han, uten å si mye direkte:

image: Klara elsker Sofie

«Den høsten Sofie flyttet inn i blokka, var Klara syk en hel uke. Hun var ikke forkjølet, og hun hadde ikke feber, men hun hadde vondt langt inni kroppen.»

Med denne gjentakelsen lar han oss forstå at det var da Klara skjønte at hun var annerledes. Og vi forstår at erkjennelsen ikke var så uproblematisk som romanen først gir inntrykk av.

Mer variasjon
En nylig visitt i den lokale bokhandelen viste at mysterie- og fantasybøkene var fullstendig dominerende i hyllene. Ikke et ondt ord om sjangeren, men også barn trenger bredde. Ikke alle liker skrømt og magi. «Hvis du lyver» er et velkomment tilskudd.

Romanen er en åpen og lettlest fortelling om forelskelse. Innholdsmessig er den verken støyende eller spekulativ. Også Klaras første beføling av seg selv, skildres i forsiktige ordlag.

Når det gjelder variasjon i språket, har Blatt mer å gå på. Mange setninger begynner likt; «Klara ser på klokka,» «Klara går ut på kjøkkenet,» «Klara låser sykkelen,» og så videre. Blatt kan lytte mer til poeten i seg og øke den språklige dristigheten i neste roman for barn og unge. Som forhåpentligvis kommer.

Hele Norges coronakart