Klare for tv-aksjonen

Renie Thorleifsson (40) og Christian Borch (55) blir programledere for årets tv-aksjon til inntekt for Amnesty International. Sendinga går av stabelen 24. oktober, og Anne Grete Preus skal synge aksjonssangen.

- Jeg gleder meg veldig, og nettopp Amnesty er en organisasjon jeg gladelig støtter. Å være programleder for en slik maratonsending er både morsomt og utfordrende, sier Christian Borch, som har permisjon fra jobben som utenriksmedarbeider i Dagsrevyen for å lose seerne gjennom årets tv-aksjon.

Tv-seere vil huske Renie Thorleifsson fra «Forbrukerrefleks». Hun har siden jobbet som reporter i NRKs «Brennpunkt» og nå sist i «Økokrim». Borch var programleder sammen med Vera Kvaal under tv-aksjonen til inntekt for Frelsesarmeen i 1995.

Toppstjerner

- Sendinga vil som vanlig bli tredelt med en artistdel, en faktadel og en resultatdel. Vi jobber nå med å skaffe folkekjære, norske artister, og er så heldige at vi kan velge fritt på øverste hylle. Det som er klart, er at Anne Grete Preus framfører aksjonssangen, sier prosjektansvarlig Liv Klemens.

- I tillegg er vi i forhandlinger med et par utenlandske toppstjerner, uten at jeg kan røpe noen navn, sier Klemens.

Amnesty International er en organisasjon som støttes av flere Hollywood-stjerner, og under tv-aksjonen i 1984 kom Meryl Streep til Norge for å støtte Amnesty. I desember i fjor spilte stjerner som Bruce Springsteen, Alanis Morissette og Radiohead til inntekt for organisasjonen under en veldedighetskonsert i Paris.

Prinsesse Märtha Louise vil representere kongehuset i studio. Statsministeren vil også være til stede.

Death row

Klemens har jobbet med årets tv-aksjon siden i fjor vinter, og allerede nå begynner brikkene å falle på plass. I år legges gudstjenesten inn i den seks timer lange tv-sendinga.

- Årets gudstjeneste er fra Akershus slottskirke, der blant andre Hans Nielsen Hauge satt som samvittighetsfange i sin tid, sier Klemens.

Selv har hun vært i Brasil og laget en fengselsdokumentar. Renie Thorleifsson har vært i Sør-Korea og laget et dokumentarprogram om en samvittighetsfange som har sittet uskyldig i fengsel i 18 år. I september reiser Christian Borch til Texas og Peru. Han skal møte en mann som sitter på death row i Texas og bare venter på å bli henrettet.