LEDER

Klare krav om åpenhet

Vi har en godt innarbeidet offentlighetslov i Norge.

KREVER ÅPENHET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).
KREVER ÅPENHET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er prisverdig at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har grepet fatt i mangelen på åpenhet rundt pengebruken i Norges Idrettsforbund og de største særforbundene. Det gir et helt riktig signal i ei tid da korrupsjonsanklagene kommer tett mot de internasjonale toppene i FIFA og UEFA. Det er oppstått en forestilling blant folk om snusk og ukultur i idretten. Dette gjelder ikke nødvendigvis den norske idrettsbevegelsen. Men det er viktig nå å forhindre mistanker om at ukulturen også gjelder våre hjemlige idrettsledere.

Derfor har det vært pinlig å se hvorledes presidenten i Norges Idrettsforbund Tom Tvedt nærmest har slept føttene etter seg når det gjelder å etterkomme kulturministerens krav om åpenhet. I to møter og ett brev har hun uttrykt sin misnøye med idrettstoppenes motvilje. Det er VG som har drevet saken fram med anmodninger om innsyn i reiseregninger og representasjonskostnader. Reiseregninger for Tvedts periode i NIF er nå på bordet. Det kan også stilles legitime krav om innsyn i pengebruken på 12 millioner kroner under OL i Sotsji i 2014.

Kulturministerens grep for å sikre mer åpenhet er beskjed om at fra 1. januar 2017 må ledelsen i NIF offentliggjøre enkeltbilag. Hun har uttrykt ønske om at slik åpenhet praktiseres fra dags dato. I Aftenposten i går får hun medhold av Gunnar Bodahl-Johansen, som er ekspert på offentlighet og presseetikk. Han ser ingen grunn til at norsk idrett ikke skal drives etter samme offentlighetsregler som den offentlige forvaltningen. Ledelsen i NIF har svart på kravene om åpenhet med å nedsette et utvalg under ledelse av John G. Bernander. Det er overflødig, mener Bodahl-Johansen. Vi har en godt innarbeidet offentlighetslov i Norge. Det er bare å sette i gang å følge den umiddelbart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer