Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Klare krav om åpenhet

Vi har en godt innarbeidet offentlighetslov i Norge.

KREVER ÅPENHET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).
KREVER ÅPENHET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er prisverdig at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har grepet fatt i mangelen på åpenhet rundt pengebruken i Norges Idrettsforbund og de største særforbundene. Det gir et helt riktig signal i ei tid da korrupsjonsanklagene kommer tett mot de internasjonale toppene i FIFA og UEFA. Det er oppstått en forestilling blant folk om snusk og ukultur i idretten. Dette gjelder ikke nødvendigvis den norske idrettsbevegelsen. Men det er viktig nå å forhindre mistanker om at ukulturen også gjelder våre hjemlige idrettsledere.

Derfor har det vært pinlig å se hvorledes presidenten i Norges Idrettsforbund Tom Tvedt nærmest har slept føttene etter seg når det gjelder å etterkomme kulturministerens krav om åpenhet. I to møter og ett brev har hun uttrykt sin misnøye med idrettstoppenes motvilje. Det er VG som har drevet saken fram med anmodninger om innsyn i reiseregninger og representasjonskostnader. Reiseregninger for Tvedts periode i NIF er nå på bordet. Det kan også stilles legitime krav om innsyn i pengebruken på 12 millioner kroner under OL i Sotsji i 2014.

Kulturministerens grep for å sikre mer åpenhet er beskjed om at fra 1. januar 2017 må ledelsen i NIF offentliggjøre enkeltbilag. Hun har uttrykt ønske om at slik åpenhet praktiseres fra dags dato. I Aftenposten i går får hun medhold av Gunnar Bodahl-Johansen, som er ekspert på offentlighet og presseetikk. Han ser ingen grunn til at norsk idrett ikke skal drives etter samme offentlighetsregler som den offentlige forvaltningen. Ledelsen i NIF har svart på kravene om åpenhet med å nedsette et utvalg under ledelse av John G. Bernander. Det er overflødig, mener Bodahl-Johansen. Vi har en godt innarbeidet offentlighetslov i Norge. Det er bare å sette i gang å følge den umiddelbart.

Idretten mottar nærmere 90 prosent av sin finansiering fra staten. Da er det et helt naturlig krav at toppledelsen praktiserer åpenhet om pengebruken. Kulturministeren har i debatter påpekt det meningsløse i at kostnadene for hennes reise og opphold i forbindelse med sommerens OL i Rio de Janeiro vil være gjenstand for offentlig innsyn, mens idrettstoppenes bilag ikke er det. Idrettslederne gjør klokt i å se hvilken vei vinden blåser nå. Det burde ikke engang være nødvendig å bringe de vaffelstekende frivillige inn i debatten, for å signalisere at det pampeveldet som dominerer internasjonal idrett, er helt uakseptabelt i Norge. Hvis Tom Tvedt, Inge Andersen og co. ikke ser dette, undergraver de sin egen legitimitet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!