KOMMENTARER

Klare til å dele opp Syria?

Syria var for lengst avskrevet som et håpløst tilfelle av de aller fleste. Men flere diplomatiske initiativer i det siste har i seg kompromisser som kan virke.

HJEM IGJEN? Syriske flyktninger på øya Lesbos i Hellas. 10 millioner syrere er på flukt. AFP PHOTO / ACHILLEAS ZAVALLIS/Scanpix
HJEM IGJEN? Syriske flyktninger på øya Lesbos i Hellas. 10 millioner syrere er på flukt. AFP PHOTO / ACHILLEAS ZAVALLIS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

KANSKJE er det uttrykk for håp når man på bildebasen til internasjonale bildebyråer finner like mange bilder under stikkordet «Syria» av politikere og diplomater i møter, som man finner av krigens død og faenskap, og flyktningenes triste missære. For sånn har det vært de siste ukene. Det skjer etter at en kvart million mennesker er drept i det syriske blodbadet, og ti millioner er på flukt i den verste flyktningekatastrofen etter 2. verdenskrig. Det er avtalen om Irans atomproduksjon som har satt fart i diplomatiet. Det sier Cecilie Hellestveit ved Norsk senter for menneskerettigheter.

- Alle har ventet på denne avtalen. Den er rammen for det diplomatiet vi nå ser utspille seg, sier Hellestveit.

Det er mange spillere i dramaet om Syrias framtid. En av dem er åpenbart den syriske presidenten Bashar al-Assad. Hans stilling er i det siste svekket, både på grunn av tilbakeslag på bakken, og fordi hans nærmeste allierte kan være villige til å ofre ham for å få en løsning. Hans nærmeste allierte Iran har bedt Assad om å konsentrere seg om å forsvare et mindre område enn det han nå kontrollerer. Det er kampen om framtidas Syria som kan ha begynt. Hvem får hva når Den islamske stat (IS) er drevet ut?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer