DEBATT

Samtykkelov:

Klare voldtekter dømmes ikke

Et nei er ikke nok til å få dømt til voldtekt i norsk rett. 10. april får Stortinget mulighet til å vise at de har skjønt alvoret.

HØY TERSKEL: Et alvorlig seksuelt overgrep som en voldtekt, er først straffbart når det kan bevises at den seksuelle omgangen er oppnådd gjennom bruk av vold eller truende adferd, eller at fornærmet var bevisstløs eller ute av stand til å motsette seg handlingen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
HØY TERSKEL: Et alvorlig seksuelt overgrep som en voldtekt, er først straffbart når det kan bevises at den seksuelle omgangen er oppnådd gjennom bruk av vold eller truende adferd, eller at fornærmet var bevisstløs eller ute av stand til å motsette seg handlingen, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

10. april får vi vite om vi får en samtykkelov i Norge. Torstein Ulserød, jurist i Civita, påstår i sitt tilsvar til min 8. mars-kronikk at det i Norge knapt finnes en seksuell handling der det er snakk om ufrivillighet hos den ene parten som ikke dekkes av et straffebud.

Ulserød peker her på et interessant paradoks i norsk strafferett. Et mindre alvorlig seksuelt overgrep som beføling av bryst eller kjønnsorgan er straffbart når mangel på samtykke til handlingen kan bevises.

Et alvorlig seksuelt overgrep som en voldtekt, er derimot først straffbart når det kan bevises at den seksuelle omgangen er oppnådd gjennom bruk av vold eller truende adferd, eller at fornærmet var bevisstløs eller ute av stand til å motsette seg handlingen.

Et nei er altså ikke nok til å få dømt til voldtekt i norsk rett.

For å referere fra en dom i Gulating lagmannsrett i 2013: «Det er ikke tilstrekkelig for domfellelse etter bestemmelsen at fornærmede ikke har samtykket, vridde seg unna, eller sa stopp» (Gulating lagmannsrett – LG-2013-105162).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer