Klarer du å finne Tom Egeland i dette «Star Wars»-klippet?

30-årsjubileum for filmen med Egeland, Arve Juritzen og Odd Johan Nelvik som statister.

||| (Dagbladet): 30-årsjubileet for premieren på Star Wars-filmen «Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back» markeres i disse dager av fans over hele verden. 

Filmen hadde ifølge Internet Movie Database verdenspremiere 20. mai 1980.

En av dem som merker økt interesse i forbindelse med jubileet er forfatter Tom Egeland.

Deler av filmen ble nemlig spilt inn på Finse i mars i 1979, og blant statistene var flere nordmenn som i ettertid er blitt kjente personer - deriblant Egeland.

Effektiv partyreplikkI dag tidlig fikk radiolyttere servert historien om Egelands fortid som «Star Wars»-statist i NRKs Kulturnytt.

Siden har pågangen fortsatt, forteller Egeland til Dagbladet innimellom «Star Wars»-intervjuer.

- Det hele er litt absurd, tatt i betraktning den fullstendig betydningsløse rollen jeg hadde, sier han.

Men at det var en stor opplevelse, legger forfatteren overhodet ikke skjul på.

- Dette skjedde da jeg var 19 år, og det var ikke nei i min munn da jeg ble spurt. Det var kjempestort siden jeg var begeistret for «Star Wars» selv.

JUBILERER: Denne måneden er det 30 år siden «Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back hadde verdenspremiere. Foto: Stella Pictures
JUBILERER: Denne måneden er det 30 år siden «Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back hadde verdenspremiere. Foto: Stella Pictures Vis mer

- «Da jeg spilte i Star Wars» er også en effektiv replikk i selskapslivet. Da får jeg plutselig oppmerksomhet, humrer han.

Spilte geriljarebellMen hva besto egentlig denne «fullstendig betydningsløse rollen» i?

Jo, Egeland spilte en av mange «Hoth rebeller» fra planeten Hoth (som altså egentlig er Finse), som Egeland beskriver som «en isplanet hvor opprørere har søkt tilflukt».

De norske statistene som spiller rebeller og geriljasoldater, ble utstyrt med laservåpen som likner mitraljøser og deretter plassert i skyttergraver.

De er kledd i beigeaktige uniformer («minner litt om heimevernsuniformer», sier Egeland), skyggeluer med brem, slalåmbriller og skjerf.

- Vi fikk beskjed om å se opp på himmelen hvor det skulle komme angripende romfartøyer. Vi skulle skyte mot dem, mens noen av oss ble skutt og måtte falle døde om, forteller forfatteren.

Hva og hvem som skjøt mot dem, var det ingen som så. Spesialeffektene ble lagt til i ettertid.

Undercover Se og HørOgså forlegger Arve Juritzen og tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik var statister på Finse.

STATIST: Tom Egeland sier det var en godt betalt jobb å være statist i «Star Wars». Foto: Agnete Brun
STATIST: Tom Egeland sier det var en godt betalt jobb å være statist i «Star Wars». Foto: Agnete Brun Vis mer

På den tida var begge fremadstormende journalister i Se og Hør, og bestemte seg for å gå undercover som statister for å kunne lage en reportasje til bladet.

- Jeg var redd for å bli oppdaget, for det var et jævlig hemmelighetskremmeri. Men det gikk bra, og jeg sneik meg bort mellom noen opptak og tok noen bilder, sier Nelvik til Dagbladet.

Han har nettopp kommet hjem fra USA, og forteller at han også nå måtte skrive autografer.

- Et ektepar kom ens ærend for å besøke han jeg bodde hos, fordi de hadde hørt at jeg spilte i Star Wars, forteller Nelvik, som er synlig i filmen flere ganger.

Pinlig berørtDet er ikke Tom Egeland.

- Jeg er bare én i mylderet, og er definitivt ikke gjenkjennelig.

- Jeg vet hvilke scener jeg er i, men hvis jeg skal peke meg ut, er jeg borte før jeg rekker bort til skjermen, sier han.

Det betyr likevel ikke at statusen som «Star Wars»-legende er mindre. Egeland var en gang på en fan-samling i London, hvor han ble behandlet som kjendis.

STATIST: Tidligere Se og Hør-redaktør gikk undercover som statist for å lage «Star Wars»-reportasje i 1979.  Foto: Jørn H.Moen
STATIST: Tidligere Se og Hør-redaktør gikk undercover som statist for å lage «Star Wars»-reportasje i 1979. Foto: Jørn H.Moen Vis mer

- «Star Wars» er jo en religion for noen folk. Jeg ble helt pinlig berørt da jeg ble hentet av arrangørene til en svær hall med pulter, hvor det sto hva man hadde spilt i «Star Wars», sier Egeland.

- Det kostet ti pund per autograf, og folk var kommet fra hele verden.

- En amerikaner hadde en original filmplakat med autografene til Carrie Fisher, Mark Hamill, George Lucas - og etter hvert meg, sier Egeland.

Vader er favorittSelv er Egeland fortsatt «Star Wars»-fan, men holder en knapp på de første tre filmene.

Favorittfigurene er Darth Vader og Jabba the Hutt.

- Darth Vader er ganske kul, så lenge han har masken på og den hvesende stemmen sin.

På fan-samlingen i London ble Egeland sittende ved siden av mannen som spilte venstre halvdel av kjempesneglen Jabba the Hutt - som hele tida spytter røyk ut av nesa.

- Den røyken lagde skuespilleren med en sigar, som han blåste ut av sneglen gjennom en slange, forteller Egeland.

STATIST: Forlegger Arve Juritzen er tidligere Se og Hør-journalist og meldte seg sammen med Nelvik inn i Drammen Røde Kors, som rekrutterte «Star Wars»-krigere, for å få en statistrolle i filmen. 

Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
STATIST: Forlegger Arve Juritzen er tidligere Se og Hør-journalist og meldte seg sammen med Nelvik inn i Drammen Røde Kors, som rekrutterte «Star Wars»-krigere, for å få en statistrolle i filmen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet Vis mer