DEBATT

Debatt: Abort

Klarer du ikke å bære frem to barn, klarer du kanskje ett?

Selvbestemmelse må også gjelde for fosterreduksjoner.

FOSTERREDUKSJON: Det er lite som tilsier at tvillinger vil bli utryddet i Norge som et resultat av fosterreduksjon, og det er opp til politikerne å innrette eventuelle forebyggende tiltak mot fosterreduksjon på samme vis som mot abort, skriver de fem forfatterne av denne kronikken. Foto: NTB Scanpix
FOSTERREDUKSJON: Det er lite som tilsier at tvillinger vil bli utryddet i Norge som et resultat av fosterreduksjon, og det er opp til politikerne å innrette eventuelle forebyggende tiltak mot fosterreduksjon på samme vis som mot abort, skriver de fem forfatterne av denne kronikken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvis en kvinne er gravid med ett foster, gir abortloven henne rett til å velge abort. Om en kvinne derimot er gravid med to fostre, så vil noen frata henne retten til å velge bort det ene fosteret. Kan det forsvares?

Skal kvinner kunne velge hvor mange barn de vil bære fram? Spørsmålet har vært heftig diskutert i forbindelse med regjeringsforhandlingene mellom H, V, Frp og KrF. Én av grunnene til at KrF valgte å gå inn i Solberg-regjeringen, var at statsministeren åpnet for forhandlinger om abortloven. Lovendringen, som nå ligger ute på høring med frist 2. april, innebærer at alle fosterreduksjoner skal behandles i nemnd, uavhengig av om prosedyren utføres innen utgangen av 12. svangerskapsuke.

I Norge har selvbestemt abort innen utgangen av 12. svangerskapsuke vært lovfestet siden 1976. Denne loven er mer eller mindre allment akseptert. Fosterreduksjon medfører en reduksjon av antall fostre ved et flerlingsvangerskap. De som er motstandere av abort vil forståelig nok også være motstandere av fosterreduksjon. Og de som synes fosterreduksjon er moralsk tillatelig, vil typisk mene at abort er moralsk tillatelig. Likevel vil ikke alle som gir sin tilslutning til abort være for fosterreduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer