Klarer du ikke vente på mer «Lilyhammer»?

Har USA-premiere i dag. Slik får du sett alle episodene.

PÅ AMERIKANSKE SKJERMER I DAG: I dag har «Lilyhammer» med Steven Van Zandt i hovedrollen USA-premiere på streamingtjenesten Netflix. Med enkle grep kan også du få sett alle disse i dag. Her fra premierefesten i New York før helgen. Foto: AP Photo/Evan Agostini/Scanpix
PÅ AMERIKANSKE SKJERMER I DAG: I dag har «Lilyhammer» med Steven Van Zandt i hovedrollen USA-premiere på streamingtjenesten Netflix. Med enkle grep kan også du få sett alle disse i dag. Her fra premierefesten i New York før helgen. Foto: AP Photo/Evan Agostini/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag har «Lilyhammer» premiere på den amerikanske, nettbaserte streamingtjenesten Netflix.

I motsetning til hvordan serien vises på NRK, med én episode i uken (foreløpig er to vist), kan amerikanere som abonnerer på tjenesten se alle episodene med en gang.

Det innbyr til såkalt binge tv, at man ser mange episoder etter hverandre - et velkjent fenomen for de mange som kjøper tv-seriene sine på dvd.

Det du vil, når du vil «Lilyhammer» er den første tv-serien som flagges som en Netflix Original. Selskapet har vært inne på produksjonssiden, og kaster seg inn i kampen mot tv-selskapene om amerikanernes tid med en tv-serie som ikke går på tv i tradisjonell forstand.

- Ulikt andre store tv-premierer tidligere, debuterer vi med alle åtte episodene av førstesesongen samtidig i dag. Konvensjonell tv-strategi ville vært å strekke ut serien for at du skal vende tilbake hver uke. Vi prøver å gi våre medlemmer det de vil ha; valg og kontroll. Vil du se en episode i uken, kan du det. Vil du se hele sesongen denne uken, kan du også det, skriver Netflix' innholdssjef Ted Sarandos på selskapets blogg.

Senere i år følger Netflix opp med en helt ny sesong av «Arrested Development», samt David Fincher-serien «House of Cards», begge med premiere på nettet før de eventuelt blir tilgjengelig for «vanlige» tv-seere.

Lunken kritikk Men først ut er altså «Lilyhammer», og forventningene til denne er derfor ekstra stor. Kan like mange amerikanere sette pris på den særnorske komiserien med Steve Van Zandt i hovedrollen som det nordmenn åpenbart har gjort?

Den første anmeldelsen i New York Times er (i likhet med Dagbladets) noe lunken, og serien kalles «rar»:

- I det store og det hele oppleves både den tørre humoren og den tidvise volden som veldig lunken (...) Det hjelper ikke at de brå skiftene mellom engelsk og norsk er unaturlige og distraherende, skriver The New York Times-anmelderen Mike Hale, og kaller i samme slengen Van Zandt «the David Hasselhoff of Scandinavia».

Flere anmeldelser og seerkommentarer kommer nok utover dagen og kvelden, ettersom alle episodene altså blir tilgjengelig på Netflix samtidig.

Også du kan se nå Og da kommer det naturlige spørsmålet for oss nordmenn, som allerede har fått sett to episoder og kanskje vil se mer - gjerne med en gang: Kan også vi få sett de gjenværende seks «Lilyhammer»-episodene allerede i dag?

Svaret er ja.

Vi har tidligere skrevet om muligheten for å åpne stua opp for digitalt film- og tv-innhold fra utlandet - og da hovedsaklig USA og England.

Enten du vil se nettbasert tv-innhold på en dataskjerm, på nettbrett eller mobil, eller på selve tv-skjermen via maskiner som PlayStation 3, Apple TV eller andre løsninger, er det lettere enn noen gang å «jukse» seg til utenlandsk innhold.

Netflix er i utgangspunktet stengt for kunder utenfor USAs grenser, men takket være en rekke tjenester kan man effektivt omgå de tekniske sperrene som sporer hvor i verden du holder til.

En mulighet er å bruke en VPN-tjeneste, som maskerer din fysiske IP-adresse slik at du tilsynelatende kan være hvor som helst i verden.  Dette er tradisjonelt en metode som brukes for å opptre anonymt på nettet, og flere aktører lar deg leie en adresse - i dette tilfellet i USA - som gir deg tilgang til Netflix.

En enklere variant som har dukket opp det siste året, baserer seg på DNS-tjenesten.

Aktører som Unblock-Us gir deg for rundt 30 kroner måneden tilgang til en rekke film- og tv-tjenester i både USA og England. Alt du trenger å gjøre er å endre et par tall på maskinen eller routeren din.

Slik melder du deg inn Straks du har åpnet landegrensene inn til skjermen din, er det mulig å melde seg inn som kunde hos Netflix - eller se tv-innhold fra andre aktører som BBC, Hulu, ITV, Vudu, Fox, Amazon og så videre.

Generelt sett er tilbudet utenfor landets grenser langt større enn det vi foreløpig har i Norge, og prisnivået er betraktelig lavere.

For å melde deg inn hos Netflix, trenger du en amerikansk postadresse. Dette kan du opprette gratis en rekke steder, for eksempel hos JetCarrier.com. Straks du har denne, kan du registrere deg hos Netflix med eget navn og kredittkort - det skal fungere for de fleste (men noen har rapportert om problemer med sin bank). Noen gode råd til prosessen finner du her.

Medlemsskap hos Netflix koster rett i underkant av 50 kroner måneden. Tjenesten fungerer på samme måte som Spotify og Wimp, ved at du kan streame så mye du vil av det omfattende film- og tv-tilbudet.

Er det lovlig? Ved å trikse seg til tilgang på denne måten, vil nok noen spørre seg om lovligheten ved det hele. I brukervilkårene til Netflix står det svart på hvitt at du må oppholde deg i landene tjenesten dekker for å være medlem - noe de også håndhever med regionssperren.

Ifølge medierettsadvokat Jon Wessel-Aas, tidligere NRK-advokat og nå partner hos advokatselskapet Bing Hodneland, betyr ikke dette at det er ulovlig å melde seg inn hos Netflix i Norge.

- Forutsatt at man ikke oppgir falskt navn, eller driver med dokumentfalsk på annen måte, gjør man ikke her noe (offentligrettslig) ulovlig. Men man bryter brukerbetingelsene (avtalevilkårene), og sanksjonen er utelukkende at Netflix kan kansellere abonnementet, det vil si heve avtalen, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

Om du skulle bli oppdaget som norsk Netflix-kunde, løper du ifølge Wessel-Aas altså ingen større risiko enn nettopp avtaleheving.

- Dersom misligholdet fra brukerens side mot formodning også påførte Netflix et økonomisk tap, ville et erstatningskrav være aktuelt. Men her vil brukeren uansett ha betalt for forbruket, så lenge det varte, slik at noe tap neppe vil kunne påvises.

- Ikke farlig for NRK NRK har foreløpig hatt stor suksess med «Lilyhammer», med henholdsvis 998 000 og 1 024 000 på de to første episodene. I tillegg kommer alle som har sett serien på NRKs nett-tv, via PVR-bokser eller i reprisene.

- Vi frykter ikke andre visningplattformer, snarere tvert imot. De gangene det har vært dvd-slipp før en tv-serie har hatt premiere på NRK, har det ikke hatt noe synlig skade på våre tall, sier NRKs eksternsjef Petter Wallace til Dagbladet.

Han forteller at det gjerne er såkalte «first adapters» som tyr til løsninger som nettopp det å abonnere på Netflix.

- Dette er de som er først på ballen og prøver ting før alle andre gjør det. Det er gjerne de samme menneskene som også snakker høyest om det de gjør, og kanskje fungerer som opinionsledere. De er ikke det vanlige publikummet, men kan være med på å påvirke disse - og oss, sier Wallace.

Ifølge Wallace er situasjonen med «Lilyhammer» ganske bisarr. Først ble serien utsatt etter at NRK oppdaget produktplassering, og nå viser Netflix «ferdig» serien før NRK.

- Dette er noe vi må venne oss til, det er neppe første gang noe slikt skjer. Publikum flytter stadig på seg, og vår jobb er å sørge for å være der de er. Vi står foran en, om ikke revolusjon, så i hvert fall en veldig rask evolusjon. Det må vi være forberedt på, og NRK står i en god posisjon, sier Wallace, som også har sett Netflix-bruken på nært hold:

- Flere av mine døtres venner har Netflix-konto, og det må vi jo bare akseptere. Men vår jobb er å stadig være relevante, og være der publikum er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer