Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Klarer ikke svake kvinneroller

Dagbladet.no møtte Jodie Foster.

NEW YORK (Dagbladet.no): - Det gir meg mer frihet å spille en birolle, sier Jodie Foster.

Den doble Oscar-vinneren medvirker i thrilleren «Inside Man», som har premiere i dag.

I Spike Lees siste film okkuperer en gruppe bevæpede menn en fornem bank i Manhattan, og tar kundene der som gisler. Jodie Foster spiller den kyniske og mystiske agenten Madeline White som overtaler politiet til å la henne snakke med gisseltakeren for å få ordnet en spesiell handel.

Mannlig rolle

- Denne rollen kunne fort vært spilt av en mann, og jeg vet ikke helt hvorfor de ville ha meg, men jeg elsker å gjøre roller som menn vanligvis gjør. Det blir jo en ekstra dybde i det når en slik rolle tolkes av en ikke fullt så opplagt skuespiller, sier 43-åringen.

- I forfjor gjorde jeg en liten rolle i en fransk film ved navn «En lang forlovelse» av Jean-Pierre Jeunet, og det var slik en befriende følelse. Ingen i USA ville hyret meg inn for en slik rolle.

Sjansen til å jobbe med den berømte New York-regissøren Spike Lee appellerte også umiddelbart til Jodie.

- Jeg har vel aldri passet helt inn i noen av hans filmer, så jeg var glad da han ringte og lurte på om jeg ville spille i «Inside Man».

PREMIEREAKTUELL: Jodie Foster spiller mot blant andre Denzel Washington i thrilleren «Inside Man». FOTO: FILMWEB
PREMIEREAKTUELL: Jodie Foster spiller mot blant andre Denzel Washington i thrilleren «Inside Man». FOTO: FILMWEB Vis mer

Sterke figurer

Jodie Foster er en av Hollywoods fremste skuespillere, og blant få kvinner som har vunnet to Oscar før hun fylte 30 år.

- Jeg er stolt når jeg ser tilbake på karrieren. Rollevalgene mine er jeg ganske alene om. Som kvinnelig skuespiller må man som regel enten spille kjæresten til den mannlige hovedrolleinnehaveren, søsteren eller moren til en i filmen. Jeg har fått gjort andre mer interessante valg, som jeg er takknemlig for, sier Jodie Foster.

Hun er kjent for sine sterke kvinnefigurer, enten det er som sannhetssøkende agent i Nattsvermeren (1991), einstøingen Nell (1994), eller som uredd astrofysiker i Contact (1997).

- Sant å si vet jeg ikke hvordan jeg skulle spille en svak kvinne, humrer hun.

- Men det er tydeligvis nok av andre som kan fylle den rollen.

Opptatt med barneoppdragelse

De siste årene har ikke Foster hatt så mye tid til film. Siden 1999 har hun bare innehatt to hovedroller.

- Jeg har vært opptatt med barneoppdragelse, forteller hun.

- Jeg har ønsket å være til stede i oppdragelsen av mine barn, og ikke at en barnepasser skal leve mitt liv. Nå skal barna begynne på skolen, og da får jeg mer tid til å gjøre de tingene jeg selv har lyst til

- Som kvinnelig skuespiller er jeg gammel, i min neste fase vil jeg konsentrere meg om regi.

Regisserer igjen

- Som regissør velger jeg totalt forskjellige filmer enn det jeg gjør som skuespiller, sier Foster, som skal starte på et spennende regi-prosjekt med tittelen \'Sugarland\' neste år.

- Det handler om jamaicanske immigranter i Florida og deres forhold til en rik plantasjeeier. Jeg skal både spille og instruere, noe som jeg ikke har gjort siden Little Man Tate, forteller Jodie.

- Det blir en utfordring jeg ser frem til.

PÅ FEST: Jodie Foster, avbildet på premierefesten til «Inside Man».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling