I DEBATT: Republikanernes visepresidentkandidat, Mike Pence (t.v),  og Demokratenes Tim Kaine møttes til debatt i Virginia natt til onsdag norsk tid. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN AND SAUL LOEB
I DEBATT: Republikanernes visepresidentkandidat, Mike Pence (t.v),  og Demokratenes Tim Kaine møttes til debatt i Virginia natt til onsdag norsk tid. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN AND SAUL LOEBVis mer

Klarer neppe å redde en eneste stump for nakne Trump

Donald Trumps visepresidentkandidat Mike Pence vant nattens debatt. Dessverre for ham, er den republikanske presidentkandidaten allerede fullstendig avkledd. 

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Verken Demokratenes visepresidentkandidat, Tim Kaine, eller Republikanernes Mike Pence vekker lidenskap blant amerikanere. Det vil neppe forandre seg etter nattens debatt. Begge er middelaldrende, grå og litt kjedelige jurister. Begge har lange karrierer som folkevalgte i Kongressen og som guvernører. Og begge overskygges fullstendig av sine overordnede, henholdsvis Hillary Clinton og Donald Trump.

Debatten i Virginia natt til onsdag norsk tid kom på et tidspunkt i valgkampen hvor Hillary Clinton er i ferd med å rykke fra Trump, ifølge en rekke meningsmålinger. Hun har fått solid medvind etter den knusende debattseieren forrige mandag. Der framsto Trump hjelpeløs og fullstendig uforberedt. Siden har det bare gått dårligere for ham, og han har trolig hatt sin verste uke hittil i valgkampen. Blant annet har tynnhudede Trump gått fullstendig av hengslene og havnet i en feide med en tidligere Miss Universe-deltaker. Han er så selv blitt avslørt som statist i en mykpornofilm. Lørdag skrev New York Times om hvordan Trump kan ha unngått å betale skatt i 18 år. Mandag skrev så Washington Post om hvordan justisministeren i New York forbyr Trumps veldedige organisasjon å samle inn penger fordi den mangler godkjenning fra delstaten.

Tim Kaine er hele USAs middelaldrende pappa, med litt flaue vitser og bukser med dårlig passform. Helt siden han ble valgt, har han stått trygt bak Hillary Clinton. Han er også populær hjemme i vippestaten Virginia, hvor nattens debatt foregikk. Trolig har dette vært medvirkende til at Clinton nå ligger an til å vinne her.

Pence er den erkekonservative guvernøren fra Indiana, som først og fremst er kjent nasjonalt i USA for sin antihomoholdning. Han undertegnet nemlig først en delstatslov som gjorde det lovlig å nekte servering til homofile kunder. Etter en storm av sinte reaksjoner ble han presset til å snu. Dermed ble også de konservative tilhengerne av loven rasende.

For Kaine var målet i natt å skyve Clinton litt nærmere Det hvite hus. Samtidig måtte han beskytte henne mot kritikk for den private e-postserveren da hun var utenriksminister, for hemmelighold, for krav om spesialbehandling og for hvordan Clinton-stiftelsen har opptrådt. Pence hadde på sin side den bortimot umulige oppgaven med å redde Trumps ære etter ei uke hvor han er blitt fullstendig avkledd.

Trump er for lengst avslørt som en bøllete, narsissistisk og rasistisk demagog. Som en lettvint bajas tramper han gang på gang i salaten, og avslører at han mangler helt elementær kunnskap. Mandag presterte han for eksempel å hevde at soldater som rammes av posttraumatisk stresslidelse, rammes fordi de ikke er sterke nok. Forrige ukes debatt avdekket også en usedvanlig lat fyr, som ikke hadde brukt noe tid på å forberede seg på selv de mest opplagte angrep. I stedet klarte Clinton lett å komme under huden på ham. Trump ble så redusert til en snufsende, oransje 70-åring, som svarte med stønn og usammenhengende ordrekker blottet for mening eller substans. Det sier trolig mye om hva som foregår under den berømte sveisen. Visepresidentkandidaten har dessuten vært uenig med Trump i en rekke spørsmål. Han har for eksempel vært uenig om frihandel, om abort og homofiles rettigheter. Pence var heller ikke enig da Trump tok til orde for et innreiseforbud for muslimer til USA. I stedet kalte Pence selv forslaget for «støtende» og «grunnlovsstridig». Med andre ord er det ikke nødvendigvis en lett oppgave Pence hadde i natt.

Likevel virket han langt stødigere enn Kaine, som så ut til å ha drukket for mange kopper kaffe. Clintons visepresidentkandidat virket nervøs og avbrøt Pence ofte og aggressivt. Hvert eneste svar Kaine ga var så tettpakket med angrep mot Donald Trump, at det tidvis var vanskelig å oppfatte nøyaktig hva han kritiserte. Den republikanske visepresidentkandidaten lyktes trolig godt med sin strategi. Hver gang han ble konfrontert med kritikk mot Trump, svarte han ikke på spørsmålet. I stedet beholdt han roen og begynte å snakke om noe helt annet. Det er trolig et veldig smart trekk. Slik unngår han både for mange ordvekslinger om Trumps hinsidige og selvmotsigende uttalelser, samtidig som han også unngår å bli knyttet for tett til Trumps mest kontroversielle standpunkter. Dersom Pence er den opportunisten han blir anklaget for å være, kan dette bety at han allerede er i ferd med å posisjonere seg for presidentvalget i 2020. Samtidig burde både Kaine og ordstyreren vært langt tøffere og tvunget Pence til å svare. For de fleste vanlige seere, ble debatten trolig en temmelig langdryg og lite informativ affære. Derfor er det svært tvilsomt om denne debatten vil bidra til å endre kurs på valgkampen.

Til syvende og sist er problemet for Pence uansett at han står på stemmeseddelen sammen med den kanskje mest ukvalifiserte kandidaten som noensinne har stilt til presidentvalg for et av de to store partiene i USA. Dermed ser det ut til at den dypt religiøse Pence desperat forsøker å bringe litt verdighet og et lendeklede til Trump. Det monner lite når avkledde Trump bruker nettene til å tvitre om den påståtte sexvideoen til en Miss Universe-deltaker.